7óra7

Franciaországban vendégszerepel a PanoDráma

Franciaországban vendégszerepel a PanoDráma

2013. 10. 21. | 7óra7

A lyoni Théatre des Célestins 2009 óta kétévenként rendezi meg a fesztivált, amelyre az emlékezés, az identitás és az ellenállás kérdéseit kutató művészeket, előadásokat hív meg a világ minden tájáról - olvasható a PanoDráma MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A meghívott produkciók a színház segítségével küzdenek a felejtés és a tabuk ellen. Állást foglalnak, feltárják a múltat és szembe mernek nézni fájdalmas igazságokkal. Idén a szervezők Kambodzsából, Egyiptomból, Szlovéniából, Horvátországból, Chiléből, Oroszországból, Lengyelországból, Németországból, Magyarországról, Libanonból, Spanyolországból és Argentínából hívtak előadásokat a fesztiválra, amelynek programján közönségtalálkozók, konferenciák, szakmai beszélgetések, eszmecserék is szerepelnek.

A 2011-ben bemutatott - és több nemzetközi fesztiválon sikerrel játszott - Szóról szóra című produkció témája a Magyarországon 2008-2009-ben romák ellen elkövetett támadássorozat. Az előadásban elhangzó szövegek a verbatim munka elveinek megfelelően eredeti anyagok, amelyek hosszát és sorrendjét az alkotók határozzák meg anélkül, hogy e szövegeket stilizálnák vagy átírnák.

A több mint hatvan órányi anyagból összeválogatatott idézeteket szó szerint viszik színre. Az alkotók készítettek interjúkat túlélőkkel, hozzátartozókkal, ügyészekkel, rendőrökkel, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőivel, polgármesterekkel, de támaszkodtak a közszereplők publikus megnyilvánulásaira, valamint a médiavisszhangra, illetve megkérdezték az utca emberét.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr57997347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása