7óra7

Székelyföldi turnén a Parasztopera

Székelyföldi turnén a Parasztopera

2013. 10. 17. | 7óra7

Parasztopera - Éder Enikő, Molnos András Csaba Az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő dráMa kortárs színházi találkozóra kapott meghívást a Pintér Béla - Darvas Benedek szerzőpáros nagy népszerűségnek örvendő műve, a Parasztopera, mely a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tavalyi évadában került bemutatásra, Szikszai Rémusz rendezésében. A székelyudvarhelyi találkozó lényege a kortárs magyar és román drámák találkoztatása, valamint a kortárs színházi nyelvnek a nagyközönség körében való népszerűsítése. Hosszú távon a találkozó célja, hogy elősegítse a szakmai kapcsolatteremtést egy - a szűkebb környezetét tekintve - (el)zárt kultúrájú régióban, ill. a közönség – elsősorban a fiatalabb nemzedék – érdeklődését felkeltse egy új színházi nyelvezet iránt.

A Parasztopera valami új, valami régi, valami kölcsön és valami kék. A Parasztopera két család – egy család és dollár – százezer. A Parasztopera makói református világtalálkozó és következmény. A Parasztopera sokak számára ismerős, balladisztikus történetet. Műfaji házasság az erdélyi magyar népdalok, a barokk opera és a rock között.

Pintér „darabja” az utóbbi idők egyik legizgalmasabb színpadi műve. Az „eredeti" előadást a szerző rendezésében, nem kevesebb mint tíz éve játssza a Pintér Béla és Társulata, így nem csoda, hogy a zenés produkciót az elmúlt években összesen kétszázötven alkalommal mutatták be magyarországi és külföldi színpadokon.

Pintér Béla Parasztoperájának lényege nagyon is ősi. A sorsot boncolgató archaikus történet a görög tragédiák hangulatvilágát idézi. A Parasztopera egy nap, egy esküvő története, mely az emberi lényt szánalmasan vicces és felemelően tragikus voltában ábrázolja. Egyszerre szép, csúnya, felemelő, megalázó, komikus és tragikus. Tragikomikus. A színház sűrített élet. Szerintem, akkor működik jól, ha minden szereplőnek igaza van. Egyszerre. Ott és akkor – Szikszai Rémusz, rendező.

A temesvári Parasztoperában nyújtott alakításáért a 2013-as Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján a Kisvárdai város díját Tokai Andrea a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház színésznője kapta meg.

A székelyudvarhelyi előadásra a dráMa kortárs színházi találkozó keretén belül kerül sor október 19-én 20 órától, Csíkszeredában pedig október 20-án, 19 órától tekinthetik meg az érdeklődők, a csíkszeredai Csíki Játékszín Nagytermében.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr377997375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása