7óra7

Hrabal-művet mutat be szerdán a kolozsvári magyar színház

Hrabal-művet mutat be szerdán a kolozsvári magyar színház

2013. 10. 14. | 7óra7

Őfelsége pincére voltam Az idei kolozsvári évad első nagytermi előadását Michal Dočekal, a Prágai Nemzeti Színház igazgatója rendezte David Jarab színpadi adaptációja alapján. A rendező a bemutatót beharangozó hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy maga választotta a művet, amikor elvállalta a kolozsvári vendégrendezést, hiszen Az őfelsége pincére voltam szerinte Hrabal legerősebb műve.

Michal Dočekal kiemelte: olyan előadást rendezett, amely végigkíséri a 20. századi történelmet, de nemcsak a múltról, hanem a jelenről is szól. Megjegyezte, Prágában ma is áll az Európa szálló, amelyben a történet játszódik. Az aktuális vonatkozások sorában az Európai Unióval kapcsolatos csalódásokra tért ki. Újságírói kérdésre elmondta: nem tartja euroszkeptikusnak magát, hiszen nem kételyei vannak Európa jövője tekintetében, hanem meggyőződése, hogy Európa a vesztébe rohan.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, az előadás a 20. század zenei levonatát is kínálja. A harmincas évek cseh szving zenéjétől a későbbi náci és kommunista indulókig minden kor zenéje felcsendül benne, sőt, a kolozsvári színészek egy cseh népdalt is megtanultak, amelyet cseh nyelven adnak elő.

A színpadi adaptációt elkészítő David Jarab arról beszélt, hogy igyekezett eljátszható szöveget írni, amely - ha nem is követi mindenütt Hrabal szövegeit - hű marad a regény hangulatához. Hozzátette: a szövegírás során arra is tekintettel volt, hogy a csehországi realitásokat kevésbé ismerő közönségnek mutatják be a darabot.

Őfelsége pincére voltam

A férfi főszerepet játszó Bogdán Zsolt úgy vélte, a szórakoztató és a művészi színház hívei közötti vitában üde színfolt lehet a mostani előadás, hiszen az egyszerre szórakoztató és művészi.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr77997409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása