7óra7

Meggyeskert - Csehov-bemutató az Örkény Színházban

Meggyeskert - Csehov-bemutató az Örkény Színházban

2013. 10. 11. | 7óra7

A darabot, amelyet általában Cseresznyéskert címmel játszanak, azért Meggyeskertként tűzik műsorra, mert ez az eredeti címe - mondta Ungár Júlia, a darab fordítója, az előadás dramaturgja az MTI-nek. Hozzátette, hogy korábban nem oroszból, hanem németből fordították magyarra a művet, ez magyarázza a Cseresznyéskert címet, ám Magyarországon már máshol is játszották Meggyeskertként a darabot.

Meggyeskert

A 1904-ben született Csehov-műről szólva kiemelte: a 20. század ezzel a művel indul, más szemlélete van, mint a szerző többi darabjának. Mindenki a maga problémájával van elfoglalva, mégis felelgetnek egymással, tehát nem teljesen igaz az, hogy senki nem beszél senkivel, valójában ugyanakkor nem nagyon tudnak a szereplők beszélgetni egymással - magyarázta a dramaturg.

Mint rámutatott, a darab főszereplője az idő. A Meggyeskert azt mutatja be, hogyan halogatjuk a dolgokat, miközben az idő megy, tőlünk függetlenül elfogy. Láthatjuk, ki hogyan gazdálkodik vele, a szereplők általában rosszul - jegyezte meg Ungár Júlia.

Hozzátette, hogy az először 1904-ben a moszkvai Művész Színházban sikerrel bemutatott darabot hattyúdalnak tekinti az utókor, mivel ez Csehov utolsó műve, pedig nem azzal a szándékkal írta a szerző, hogy az utolsó darabja lesz, vígjátéknak szánta: a darab műfaji meghatározása szerint farce négy felvonásban. A szerző írja is egy levelében, hogy készülő darabja nem dráma, hanem komédia, sőt helyenként egyenesen farce. Valóban vannak bohóc típusú figurák a darabban, akiknek a sorsa bonyolult és szomorú is, de létezésük bohócszerű - tette hozzá.

Meggyeskert

A darab aktualitásáról szólva Ungár Júlia hangsúlyozta, hogy nagy életismerettel megírt műről van szó és mondandója meglehetősen aktuális, mint minden olyan darabé, amelyben magunkra ismerhetünk.

A férfi szerepet, Firsz inas szerepét játszó Békés Italáról elmondta: ő hordoz magában annyi emberi tapasztalatot, mint amennyit a Csehov-figura, hitelesen hangzanak tőle mondatai.

Az előadásban Kerekes Éva, Takács Nóra Diána, Szandtner Anna, Debreczeny Csaba, Nagy Zsolt, Vajda Milán, Znamenák István, Trokán Nóra, Fehér László, Kádár Lilla, Rada Bálint és Ficza István is játszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr907997425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása