7óra7

Alföldi Róbert és Konrád György is felszólal a Burgtheater ünnepi konferenciáján

Alföldi Róbert és Konrád György is felszólal a Burgtheater ünnepi konferenciáján

2013. 10. 11. | 7óra7

Az évforduló nem a múltba tekintésre indítja az európai, főként német nyelvű színház jeles képviselőit, hanem elsősorban arra, hogy megvitassák, milyen álmokat szőnek a jelen és a jövő színházáról. Matthias Hartmann igazgató péntek délutáni köszöntője után Josef Weilen író-dramaturg prológusát Regina Fritsch és Martin Schwab színész olvassa fel, majd a teátrum körül kialakult mítoszról esik szó - olvasható a színház honlapján.

Burgtheater, Bécs

A konferencián a színészetről beszél Klaus Maria Brandauer színész-rendező, majd André Heller osztrák író a neves rendezőt, Claus Peymannt kérdezi Ausztria a komédia világában címmel. Este Nestroy Lumpáciusz Vagabundusz című komédiáját nézhetik meg a konferencia résztvevői.

Másnap délelőtt Alföldi Róbert tart vitaindító előadást, amelynek témája a művészet szabadsága és a szabadság ára. A színész-rendező az előadást követő vitában is részt vesz. A délutáni felszólalók a színházművészet és a filozófia kapcsolatát vizsgálják.

Alföldi Róbert

Johan Simons holland színigazgató a nemzetek színházáról, míg Andrea Berth rendező a nemzeti színházak szerepéről tart előadást. Este a Vízkereszt, vagy amit akartok című Shakespeare-dráma lesz látható.

Vasárnap délelőtt Konrád György ünnepi beszédet tart, majd Heinz Fischer szövetségi elnök, illetve Claudia Schmied kulturális miniszter kap szót, végül Elfriede Jelinek Nobel-díjas osztrák író üdvözletét olvassák fel.

Este a Hamletet játsszák a 125 éves Burgtheaterben, amelynek ma ismert épületét 1888. október 14-én nyitották meg Grillparzer és Schiller művével.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr827997431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása