7óra7

Szeptember 30-ig lehet jelentkezni a Katona ifjúsági programjára

Szeptember 30-ig lehet jelentkezni a Katona ifjúsági programjára

2013. 10. 09. | 7óra7

A Katona József Színház a 2012/2013. évadban is folytatja ifjúsági programját. A színház oktatási csomagot nyújt fővárosi iskolák számára, amelynek célja az iskolai tanrendhez igazítható, tanrendi órákba beszámító foglalkozások, előadások megszervezése és levezetése. A teátrum szorosabb kapcsolat kialakítására törekszik fővárosi középiskolákkal, velük közösen szeretnének a fiatalokból színházértő, színházszerető fiatal felnőtteket nevelni.

Az oktatócsomag tartalma

Nyolc foglalkozás az oktatási intézményekben és a színházban, négy előadás a Katonában és a Kamrában, a foglalkozásokból készített dokumentáció feltöltése/frissítése a Katona ifjúsági blogján

Az oktatócsomagban feldolgozandó előadások, darabok

1. csomag

(elsősorban az új iskolák, csoportok számára)

Molière: *A mizantróp* Shaw: *A hős és a csokoládékatona* Tersánszky–Grecsó: *Cigányok* Egy szabadon választott előadás a Katona/Kamra repertoárjából

Cigányok - Keresztes Tamás, Kovács Ádám, Rajkai Zoltán, Takátsy Péter, Kovács Lehel

2. csomag

(azoknak az osztályoknak, akik az előző évadban részt vettek a rövid programban)

Büchner-Waits: *Woyzeck* Gorkij: *Kispolgárok* Bodó–Róbert: *Anamnesis* Egy szabadon választott előadás a Katona/Kamra repertoárjából

Anamnesis - Keresztes Tamás, Szirtes Ági, Mészáros Béla, Dankó István

A háromlépcsős program

Mindegyik előadást egy 90-45 perces foglalkozás előz meg, amit Végh Ildikó (színházpedagógus, dramaturg) tart vagy az iskolákban, vagy közvetlenül előadás előtt a Sufniban. A foglalkozások célja, hogy az írásos formában is a diákok rendelkezésére bocsájtott háttéranyagokkal segítse a diákok színháztörténeti, drámatörténeti ismereteinek bővítését és mélyítését, tárgyalja a színház funkcióját, a diákokat a drámapedagógia módszereivel, kreatív feladatokkal készítse fel az előadásokra. Az előadás előtti foglalkozás során beszélgetni fognak a színház jelenkori szerepéről és feladatáról, lehetőségeiről. A produkció utáni beszélgetés pedig már konkrétan a látott előadás feldolgozásából, elemzéséből áll.

A produkciók kiválasztásánál maximálisan figyelembe veszik az iskola igényeit, szempontjait, az iskolai csoportok összetételét, színházba járási szokásait. Az oktatási csomagtól azt várják, hogy a négy előadás és a nyolc foglalkozás után a diákok képesek legyenek önállóan is feldolgozni egy-egy előadást, tudjanak a középiskolai tanulmányaik során előkerülő drámai szövegeket olvasni és elemezni, valamint sikeresen fel tudjanak készülni a magyarérettségi tételeire, illetve a drámaérettségi drámatörténet, színháztörténet tételeire, valamint megismerjék a Katona József Színház repertoárját, a színház művészeti koncepcióját. A fiatalok megtapasztalhatják, átélhetik a színház közösségi erejét, a közös gondolkodás és alkotás élményét. Ez kellő motivációt jelenthet, hogy a jövőben a diákokból rendszeresen színházba járó fiatal felnőttek váljanak.

Egy 90-45 perces foglalkozáson a csoportok létszáma 12-35 fő. A programban résztvevő iskolák diákjai számára kedvezményes jegyeket biztosítanak a kiemelt produkciókra. Pedagógusoknak a kísérőjegy 100 forint. Az előadásokhoz kapcsolódó foglalkozások ingyenesek.

A programra szeptember 30-ig lehet jelentkezni. További információért, illetve hírlevélért az edu@katonaszinhaz.hu e-mail címre lehet írni.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr327999943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása