7óra7

Pályi János és az Órajáték sikere a moszkvai nemzetközi bábfesztiválon

Pályi János és az Órajáték sikere a moszkvai nemzetközi bábfesztiválon

2013. 10. 09. | 7óra7

A kaposvári BábSzín Teret képviselő művész, aki a bábszínház alapítója is, kedden telt ház előtt játszott az Obrazcov Bábszínházban, és az előadást szerdán is láthatják szakmabeliek és a bábművészet iránt érdeklődők egyaránt.

Pályi János

Pályi János az MTI-nek elmondta, hogy a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjának köszönhetően kapott meghívást a fesztiválra. "Nem kellett kétszer mondani, hogy Moszkvába, az Obrazcov Bábszínházba jöjjek" - tette hozzá.

Az Órajáték című darabot is a Kulturális Központ felkérésére hozta el az orosz fővárosba. Bár tulajdonképpen minden darabja úgynevezett vásári játék, a Moszkvába elhozott előadás mind közül a legjobban foglalja össze munkásságát.

A magyar bábművész nagyon örült annak, hogy meghívói ezt a darabot választották, mert kedves bábjával, Vitéz Lászlóval, amellyel a világot járja, mindenütt sikere van. Mint mondta: túl egyszerű lett volna a dolga. Nem csak a történet bonyolult, hanem az előadásmód is az. Van benne kézjáték, kesztyűsjáték, marionett és még sok minden más. Olyan bábos formák, amelyek érdekessé, változatossá teszik a játékot, egyszersmind megnehezíti a közönség dolgát is, hiszen nagy koncentrációra készteti.

Pályi János úgy érzékelte, hogy a közönség élvezte, értette a darabot. A vendéglátók mindent megtettek azért, hogy a nyelvi problémákat is áthidalják. A nézők számára kivetítették a szöveg orosz változatát és az előadásról tájékoztató anyagokat készítettek.

A moszkvai bábfesztiválon bemutatott darab története szerint Lucifer irányításával az alvilágiak elveszik az időtorony lakóinak idejét. Már mindenki elköltözött, csak Hétpróbás Jancsi fog ki a pokolbéli praktikákon. Lucifer elrabolja Jancsi kisfiát, de ő pokolra száll, és sorra tángálja el az alvilági szörnyeket, Lucifert és végül magát a Halált is megtáncoltatja.

Pályi János elismeréssel beszélt az előadás létrejöttében közreműködő szakemberekről. Kovács Mártonról, aki az aláfestő zenét írta és azt Moszkvában eljátszotta, valamint Kovács Ildikóról, aki az Órajáték szerzője és aki elkezdte a rendezést. Az idős bábszínházi rendező sajnos elhunyt, így az ugyancsak kiváló rendezővel, Veres Andrással fejezték be a darabot.

Pályi János a Moszkvai Nemzetközi Bábszínházi Fesztiválon szakmai szemmel is körülnéz. Nagyon várja a krakkói Groteszk Színház fellépését és az október 27-ig tartó rendezvényen részt vesz egy kerekasztal beszélgetésen is.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr777997453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása