7óra7

Monodráma-fesztivál és Presznyakov-bemutató a Bárkában

Monodráma-fesztivál és Presznyakov-bemutató a Bárkában

2013. 10. 08. | 7óra7

Seress Zoltán igazgató a színház hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az évad a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által szervezett Weöres Sándor centenáriumi év keretében bemutatott Egy Bárkában Weöres Sándorral című összművészeti emlékesttel indult szeptember végén. Az estet a tervek szerint néhány alkalommal még műsorra tűzik.

Bárka Színház

Október 12. és 16. között rendezik meg a Nemzetközi Monodráma Fesztivált a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közösen. A magyar produkciókon kívül lesz szlovén, ukrán és orosz előadás is. Most először lesz látható a Bárka két színésznőjének, Spolarics Andreának és Varjú Olgának az egyszemélyes produkciója. Felolvasó-színházi előadás keretében egy készülő produkcióba is betekinthetnek a nézők, kerekasztal-beszélgetéseket tartanak, és levetítik a legendás Darvas Iván-féle Egy őrült naplóját. Kortárs művészek kiállításával és 30Y-koncerttel is várják a közönséget.

Az évad bemutatóit ismertetve az igazgató elmondta, hogy az orosz drámaíró testvérpár, Oleg és Vlagyimir Presznyakov állítja színpadra Európa-Ázsia című darabját, Tasnádi István Rovarok című művét pedig Vidovszky György rendezésében februárban mutatják be. Az évad végén a tervek szerint a francia Philippe Genty dolgozik a társulattal: Odüsszeusz szemeteslapáton címmel gyerekelőadást hoznak létre. A társulat májusi workshopja alapján Szökő emlékek címmel készült munkabemutatót pedig kész előadássá formálnák.

Az idei évadban Gryllus Samu és a Hungarian Soundpainting Orchestra segítségével új gyermekprogram beindítását is tervezi a színház. Az együttműködés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel az egyetemistáknak szóló drámafoglalkozásokkal, a retorikai oktatással már elindult - tette hozzá az igazgató.

Tájékoztatása szerint a Bárka Színház tulajdonosváltása az év végégig várhatóan lezajlik: a VIII. kerületi önkormányzat már nem támogatja a színházat, amely a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez került, következő lépésben pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium lesz az intézmény fenntartója. Jelenleg a jogi procedúra zajlik.

Seress Zoltán megjegyezte: nehézséget az jelent a színház számára, hogy a KIM 120 millió forintos támogatását csak utófinanszírozással kaphatja meg a színház és ez az összeg működésre nem költhető. Elmondta: tárgyalnak arról, hogy a KIM mellett a színház 2014-es finanszírozásában az Emberi Erőforrások Minisztériuma is részt venne. Kiemelte: az elmúlt években a Bárka alulfinanszírozott volt, erre 2014-re megoldást kell találni. Mint mondta, az utófinanszírozás következményeként a színháznak vannak adóságai, ám azon dolgoznak, hogy decemberre ezeket rendezzék. A TAO-támogatás alapján igénybe vehető összeg a Bárka Színház estében a túlélés záloga - hangsúlyozta az igazgató.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr607997467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása