7óra7

Folytatódik a Katona ifjúsági programja, valamint a Katona Klub

Folytatódik a Katona ifjúsági programja, valamint a Katona Klub

2013. 10. 05. | 7óra7

Idén is folytatódik a Katona Ifjúsági Programjának háromlépcsős színházpedagógiai programja

Határátlépők címmel a Katona József Színház a 2013/2014-es évadban is folytatja ifjúsági programját. Oktatási csomagot kínálnak fővárosi és vidéki középiskolák számára, melynek célja az iskolai tanrendhez igazítható, tanrendi órákba illeszthető foglalkozások, előadások megszervezése és levezetése. Szorosabb kapcsolat kialakítására törekszenek fővárosi és vidéki középiskolákkal. Színházpedagógiai foglalkozásaikkal szeretnének a fiatalokból színházértő, színházszerető, önállóan gondolkodó fiatal felnőtteket nevelni.

Az oktatócsomag tartalma: hat-nyolc foglalkozás a színházban, illetve igény szerint az iskolában és három-négy előadás a Katona József Színház nagyszínpadán a Kamrában vagy Sufniban.

Az idei évadban négy téma köré gyűjtötték az előadásokat:

Múlt-állító

(Vörös Heldenplatz Rétegek)

Az előadásokat követő foglalkozások középpontjában egyrészt a színházi formanyelv megismerése, másrészt a velünk élő közös európai és magyar múlt vizsgálata áll.

Széleken

Mártírok - Tasnádi Bence (Nordost Mártírok

Az előadások főszereplői megszállottan hisznek kiválasztott mivoltukban. Ebből a szerepből terrorizálja a Mártírok főszereplője, Benjámin a családját, tanárait, osztálytársait; ebből a szerepből próbál kilépni a Nordost egyik főszereplője, a csecsen fekete özvegy, Zura. A foglalkozásokon az előadások formai megvalósításán túl a nézőpontokról, igazságokról, narratív technikákról zajlik majd a közös gondolkodás.

Jelen-lét

(Cigányok Anamnesis Origó Csendet akarok

A fenti előadások mindegyike egy-egy aktuális, a mai magyar közbeszédben fontos szerepet betöltő, érzékeny témára fókuszál (pl. cigánygyilkosságok, egészségügy, magyarság kép, hajléktalan kérdés). A foglalkozásokon az előadások központi problematikájáról gondolkodnak. Az előadásokat követő foglalkozásokon az előadások formai, dramaturgiai megoldásairól is beszélgetnek.

Rendszerhiba

(A nép ellensége Marat/Sade, Üvegfal mögött Fényevők, Woyzeck

Egyén és közösség, szabályok és szabálytalanságok; az előadások szereplői lázadnak az őket körülvevő rend ellen, vagy éppen bénultan figyelik, hogy a közösség átírja a szabályokat.

A színház azoknak az iskoláknak is kínál előadásokat, ahol a diákok most kezdenek ismerkedni a színházzal: általános iskolásoknak a Pinokkióhoz fiatal középiskolásoknak pedig A hős és a csokoládékatona a Cigányok és az Origó című előadásai kapcsán tartanak foglalkozásokat.

A programban résztvevő iskolák diákjai számára kedvezményes jegyeket biztosítanak. A jegyárak játszóhelytől függően változnak. A pedagógus kísérőjegy minden esetben 100 forint.

Idén kiemelt kedvezményben részesülnek az új bérletkonstrukciót vásárlók. Az Ifjúsági bérlet 33%-os kedvezményét, azoknak a csoportoknak ajánlják, akik a fent felsorolt előadásokból négyet választanak, és a jegyek árát egy összegben fizetik be a színház pénztárában.

Az előadásokhoz kapcsolódó foglalkozások ingyenesek!

A programban résztvevő csoportok létszáma minimum 12, maximum 35 fő.

Cigányok

A háromlépcsős színházpedagógiai programról

Minden előadást egy 45-90 perces foglalkozás előz meg, amit Végh Ildikó (színházpedagógus, dramaturg) és Vági Eszter (színházpedagógus) tart vagy az iskolákban, vagy közvetlenül előadás előtt a Sufniban. A foglalkozások célja, hogy segítse a diákok színháztörténeti, drámatörténeti ismereteinek bővítését és mélyítését; tárgyalja a színház funkcióját; a diákokat színházpedagógiai módszerekkel, kreatív feladatokkal készítse fel az előadásokra. Beszélgetni fognak a színház jelenkori szerepéről, feladatáról és lehetőségeiről. A produkció utáni beszélgetés már konkrétan a látott előadás feldolgozásából, elemzéséből áll.

A produkciók kiválasztásánál a színház maximálisan figyelembe veszi az iskola igényeit és szempontjait; az iskolai csoportok összetételét és színházba járási szokásait. Az oktatási csomagtól azt várják, hogy a négy előadás és a nyolc foglalkozás után a diákok képesek legyenek önállóan is feldolgozni egy-egy előadást. Segítséget nyújtanak a középiskolai tanulmányaik során előkerülő drámai szövegek olvasásához és elemezéséhez, valamint a magyar és a dráma érettségire való felkészüléshez. Céljuk továbbá, hogy minél jobban megismerjék a Katona József Színház repertoárját és művészeti koncepcióját. A fiatalok megtapasztalhatják, átélhetik a színház közösségi erejét, a közös gondolkodás és alkotás élményét. Ez kellő motivációt jelenthet, hogy a jövőben a diákokból rendszeresen színházba járó, a társadalmi problémákra érzékeny, reflektált fiatal felnőttek váljanak – olvasható a teátrum sajtóközleményében.

A foglalkozásokra a az edu@katonaszinhaz.hu e-mail címen lehet jelentkezni. A színház hírlevelére a http://www.katonablog.hu/ oldalon iratkozhatnak fel.

8-12 éves és 15-23 éves fiatalok jelentkezését várja a Katona Klub

A 2013/2014-es évadban a korábbról ismert programok mellett sok újdonsággal vár mindenkit a Katona Klub. Legyél egy kreatív, lelkes alkotóközösség tagja! – olvasható a színház felhívásában.

Akit érdekel az írás, a dramaturgia, hogy hogyan áll össze egy színházi előadás, aki fogékony a színjátszásra, szeretne beszélni, kérdezni és vitázni az őt érintő és körülötte zajló világról, jelentkezzen. Idén először a 8-12 éves fiatalok számára létrehozott programra is várják a jelentkezőket. Az új csapatok a november 11-i héten indulnak.

*Jelentkezési határidő az összes programra:* 2013. október 20.

Odüsszeia

Színházi projekt 8-12 éves fiatalok számára.

Idén első alkalommal az általános iskolásokat is játszani hívják. Odüsszeusz kalandos hazatéréséről, életösztönről, családról, apáról és fiúról mesélnek, a projektben egy közös történetet játszanak el a résztvevő fiatalokkal. Akiket érdekel a színház, de nem csak a nézőtérről, akik szeretnek történeteket kitalálni és mesélni, azok az itt található jelentkezési lapot kitöltve küldjék el az edu@katonaszinhaz.hu e-mail címre. A jelentkezési lapon kért rajzokat leadhatók a Katona József Színházban a K:önyv és Boltban, vagy postai úton a 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 6. címre. A levélen fel kell tüntetni: Katona Klub.

*A foglalkozások időpontja:* csütörtök 16:00-18:00-ig (első alkalom: november 14.)

*A bemutató tervezett időpontja:* 2014. május

A foglalkozásokat Végh Ildikó vezeti, a programban a Katona társulatából Ötvös András vesz részt.

A színház 15-23 éves fiatalok részére két programot indít:

Életvárók

A munka kiindulópontja Samuel Beckett Godot-ra várva című drámája, illetve a mű Katona József Színház-i bemutatója - rendező: Zsámbéki Gábor - lesz. A több hónapig tartó folyamat során a résztvevők megismerkedhetnek majd a színház belső működésével, próbát látogathatnak, szövegeket írhatnak és válogathatnak, beszélgethetnek színházi alkotókkal, drámát elemezhetnek, legfőképp pedig játszhatnak. A sok beszélgetés és közös játék során igyekeznek megkeresni, hogy nekünk miről szól ma Beckett darabja: ezeket az érzéséket és gondolatokat mutatják majd meg színpadon.

A jelentkezéshez nincs szükség a Beckett-mű ismeretére. Ha valaki szívesen lenne egy jó színházi közösség tagja, szívesen beszélgetne drámákról és más szövegekről, szívesen játszana, akkor
az itt található jelentkezési lapot kitöltve küldje el a edu@katonaszinhaz.hu e-mail címre. A jelentkezőktől azt is kérik a foglalkozás vezetői, hogy írjanak egy rövid esszét Életvárók címmel – a történet lehet kitalált vagy valóságon alapuló, a lényeg, hogy arról szóljon, amit a fenti cím felidéz.

*A foglalkozások időpontja:* péntek 16:00-19:00-ig (első alkalom: november 15.)

*A bemutató várható időpontja:* 2014. május

A foglalkozásokat Vági Eszter vezeti, a programban a Katona társulatából Kocsis Gergely vesz részt.

Dokumentumból fikció – Írsz, írsz és írsz? Szabdalnál gondolatokat?

Akit érdekel az írás, a dramaturgia, hogy hogyan áll össze egy színházi előadás, és szeretne egy kreatív, lelkes alkotóközösséghez csatlakozni, jelentkezzen a Katona Klubba – áll a színház felhívásában. Az éves munka során lehetőség nyílik rendezőkkel, dramaturgokkal, színészekkel beszélgetni és együtt gondolkodni a Katonás előadások kapcsán.

A jelentkezéshez az itt található jelentkezési lapot kell kitölteni és elküldeni egy korábbi írással, esszével együtt az edu@katonaszinhaz.hu email-címre.

*A foglalkozások időpontja:* kedd 16.00-18.00-ig (első alkalom: november 12.)

A foglalkozások ingyenesek.

A foglalkozásokkal kapcsolatban segítséget az edu@katonaszinhaz.hu e-mail címen, vagy a 0620/559-7143-as telefonszámon lehet kérni.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr997997483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása