7óra7

Gobbi 100 - Kiállítás és beszélgetés a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Gobbi 100 - Kiállítás és beszélgetés a Bajor Gizi Színészmúzeumban

2013. 10. 04. | 7óra7

A Gobbi 100 című programsorozat Gobbi Hilda előtt tiszteleg a színésznő születésének centenáriuma alkalmából - olvasható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) MTI-hez eljuttatott közleményében.

Gobbi Hilda (1966)

A havi rendszerességgel megtartott beszélgetések aktuális témája a művésznő imádott színháza: a Nemzeti. Saját bevallása szerint bármerre is dolgozott életében "a" színház neki mindig a Nemzeti maradt. A patinás, a politika által sokszor megtépázott intézmény történetét, művészeit idézik meg a beszélgetés alkalmával Gobbi Hildával a középpontban. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet által szervezett beszélgetésen Cserhalmi György színművész mellett Imre Zoltán és Gajdó Tamás színháztörténész vesz részt.

A programsorozat következő állomására, a Gobbi Hilda és a Szabó család címmel megszervezett beszélgetésre november 14-én várják az érdeklődőket.

Az OSZMI 2013-ban Gobbi 100 címmel hirdetett emlékévet: Gobbi Hilda (1913-1988) születésének 100. évfordulóját egész éves programsorozattal ünneplik, lesznek kiállítások, beszélgetések, vetélkedő és kirándulás. A Bajor Gizi Színészmúzeum mellett különböző helyszíneken megrendezett emlékév eseményeivel az örökké tevékeny ember és művész alakját szeretnék a figyelem középpontjába állítani.

Az emlékéven végighúzódó beszélgetéssorozat alkalmával a művész életének minden területére igyekeznek kitérni: a színésznő fiatalkorától kezdve szerepein át a társadalmi felelősségvállalásig.

A Gobbi 100 kiemelkedő eseménye a színházi és közéleti tevékenységét feldolgozó életmű-kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A tárlat végigvezeti a látogatót 1913-tól 1988-ig, bemutatva Gobbi gyermekkorának dokumentumait, a pályakezdés nehézségeit, a második világháború éveit, illegális kommunista tevékenységének néhány emlékét, majd a világháború utáni változatos évtizedeket.

Gobbi Hilda 1935-től 1959-ig a Nemzeti Színház, majd tizenegy évig a József Attila Színház tagja volt, hogy aztán visszatérjen a Nemzetibe - ahonnan csak egy újonnan alakuló társulat, a Katona József Színház tudta elcsábítani 1983-ban. A kiállítás nem csupán Gobbi színházi szerepeit, hanem a korszak hangulatát, és a pályatársakat is megidézi.

A tárlat a gazdag fényképanyag mellett dokumentumokkal, színlapokkal, valamint előadás- és filmhíradó-részletekkel, hangfelvételekkel idézi fel a színésznő alakját. Az érdeklődők az 1990-ben Gobbi Hildának szentelt emlékszoba tárgyait is láthatják. A kiállítás február 23-ig látogatható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr647997485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása