7óra7

Pénteken kezdődik a X. Nemzetiségi Színházi Kollokvium Romániában

Pénteken kezdődik a X. Nemzetiségi Színházi Kollokvium Romániában

2013. 09. 27. | 7óra7

A kétévente megrendezett fesztiválnak a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház ad otthont. Czegő Csongor, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az október 6-ig tartó idei kollokviumon nem osztanak díjakat, hanem a rendezvény találkozó jellegére, a tapasztalatcserére kerül a hangsúly.

Békeidő

A kőszínházak mellett bemutatkozási lehetőséget biztosítanak független színházaknak is. Így jelen lesz a sepsiszentgyörgyi M Stúdió, valamint a kolozsvári Váróterem Projekt, amely a Bánk bánt egy tanóra keretében mutatja be. Jelen lesz az Erdélyi Vándorszínház is, amely főleg nyáron vidéki falvakban próbál megszólítani kortárs színházi eszközökkel olyan embereket, akiket a kőszínházak általában korlátozott mértékben érnek el.

Bányavakság - Bányai Kelemen Barna, Szakács László

Külön szerzői napot szentelnek az erdélyi Székely Csaba írónak, aki a Bánya-trilógiával az elmúlt két évben vált befutott drámaíróvá - mondta az igazgató. Ebből az alkalomból a gyergyószentmiklósi közönség megtekintheti a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és a Yorick Stúdió koprodukciójában készült Bányavirág és Bányavakság című előadásokat.

A kollokviumon részt vesz egyebek között a bukaresti Állami Zsidó Színház, a Nagyszebeni Radu Stanca Színház, a Temesvári Állami Német Színház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a nagyváradi Szigligeti Színház, a Csíki Játékszín, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, az Aradi Kamaraszínház, valamint a szervező Figura Stúdió Színház.

Bánk bán

A színházi kollokviumot legelőször 35 évvel ezelőtt szervezték meg Sepsiszentgyörgyön. A fesztivál 1982 és 1990 között, valamint 1992 és 2001 között szünetelt, a második újraalapítás óta azonban folyamatosan működik és azóta Gyergyószentmiklós ad neki otthont.

A Figura Stúdió Színház műsora itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr677997557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása