7óra7

Kritikuscéh: nyilvánosságot Balázs Péter pályázatának!

Kritikuscéh: nyilvánosságot Balázs Péter pályázatának!

2013. 09. 25. | 7óra7

Vidnyánszky Attila az Origónak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy Balázs Pétert politikai, és nem szakmai alapon támadják, és a szakmai érveket hiányolja a vitából. Csakhogy Balázs pályázata – Eszenyiével ellentétben, amely a Vígszínház honlapján hozzáférhető – nem nyilvános.

Vidnyánszky Attila

|{background:#ddd; font-size:11px; padding: 5px 10px}. Ez a baj: kettős mérce működik. Balázs Pétert politikai, és nem szakmai alapon támadják, ahogy Eszenyi Enikőt sem a szakmai érvek támogatják, hanem a politikai szimpátia. Pedig folyhatna a vita, a pályáztatás szakmai alapon is, mégsem ez történik. Hol vannak a szakmai érvek? Akárki mellett születik döntés, abban nem a szakmai, hanem a politikai érvek esnek majd döntő súllyal latba. Na de, ez így megy évtizedek óta, álszent dolog ezen most háborogni. Amikor a szakmánk bizonyos képviselői - tudatosan - összekeverik a szakmai és a politikai érveket, az nem segít, hanem tetézi a szakmánk amúgy sok gondját. (Vidnyánszky Attila, Origo, 2013. szeptember 16.) |

Erre a nyilatkozatra kiadott reakciójában a Színházi Kritikusok Céhe Vidnyánszky Attila közbenjárását kéri, hogy egybevethető legyen a vígszínházi igazgatói pályázatok szakmai tartalma.

Válasz a Vidnyánszky Attilával, a Színházművészeti Bizottság elnökével megjelent Origo-interjúra

Tisztelt Elnök úr!

Örömmel üdvözöljük, hogy az origo.hu-nak adott interjújában szakmai vitát szorgalmaz a Vígszínház igazgatói pályázatáról. Teljes mértékben osztjuk ezt az igényét. Mi, hivatásos színházba járók, ismerjük a két pályázó igazgató, Balázs Péter és Eszenyi Enikő művészi-szakmai eredményeit, hiszen láttuk produkcióikat. Politikai szimpátiánk minimum bizonytalan, mivel nem tudunk arról, hogy Eszenyi Enikő valaha is kifejezte volna a pártállását. E ponton tehát a szakmai érvek ütköztetéséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy mindkét aspiráns közzétegye koncepcióját, terveit. Eszenyi Enikő pályázata nyilvános (http://vigszinhaz.hu/palyazat/). Kérjük az Ön közbenjárását, hogy Balázs Péteré is elérhető legyen, a két alternatíva összevethetősége érdekében. A pályamunkák nyilvánosságának biztosítása egy javaslat részünkről arra – amit Ön szintén hiányol –, hogy a pályáztatások átláthatóbbá váljanak.

Eredményes munkát kívánva üdvözöljük:

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr967997579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása