7óra7

„Társadalmunk egy évszázad alatt mit sem változott” – Babarczy Szatmárnémetiben rendez

„Társadalmunk egy évszázad alatt mit sem változott” – Babarczy Szatmárnémetiben rendez

2013. 09. 16. | 7óra7

Babarczy László A rendező a Móricz által a kor színházi ízlése szerint dramatizált szövegváltozat helyett a regényhez fordul, annak „szigorát”, kérlelhetetlenségét és éleslátását idézi fel újra. A Babarczy-szöveg nem oldódik fel a zsánerek vagy a komikus ellenpontozás kiaknázásában, hanem – akárcsak a regény – őszinte „tragédiát” alkot. A puszta komikum helyét átveszi az irónia, a zsánerszerű jellemformálás helyét pedig a szó jó értelmében vett, kérlelhetetlen realizmus, ezen keresztül pedig a jól érezhető valóság-reflexió.

„Amikor a Harag György Társulat vezetése felkért, hogy rendezzek Szatmáron, a Rokonokat javasoltam, mégpedig azért, mert a történet döbbenetesen aktuális. Reggelinél elolvastam az egyik napilap legfrissebb számát, és legalább öt olyan cikk volt benne, amely mintha ebből a regényből lett volna kimásolva. Megdöbbentő, és nem is olyan vidám dolog ez. Inkább szomorú, hiszen azt jelenti, hogy társadalmunk közel egy évszázad alatt mit sem változott...” – fogalmazott a szatmári rendezése kapcsán Babarczy.

Már gőzerővel folynak a produkció próbái, melyben a társulat szinte valamennyi tagja szerepel. A stábot több vendégművész is erősíti: Szalai József díszlettervező, a kaposvári Csiky Gergely Színház műszaki vezetője, Cselényi Nóra jelmeztervező, a kaposvári színház tagja, Bordás Attila koreográfus, Dabóczi Dávid koreográfus-gyakornok, egyetemi hallgató. Az előadás zenei vezetője Manfrédi Annamária, rendezőasszisztense Bessenyei Gedő István, díszlet- és jelmeztervezői asszisztens Szabó Anna.

A Harag György Társulat a Rokonok című előadást október 4-én mutatja be az Északi Színház Nagytermében a társulat fennállásának 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat nyitóeseményeként. A produkció részt vesz a gyergyószentmiklósi Nemzetiségi Színházi Kollokvium tizedik, jubileumi kiadásán is, 2013 októberében.

Babarczy, aki a Móricz-regényt maga alkalmazta színpadra, 1969 és 1973 között a Nemzeti Színház tagja volt. 1973-ban a kaposvári Csiky Gergely Színház rendezője, 1974-től 1981-ig főrendezője, 1978 és 2007 között pedig igazgatója volt. 2003-ban a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karán létrehozta a színész tanszéket, amelynek 2008 végéig tanszékvezetője volt. 1969 óta tanít a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán, amelynek 1990-től 1991-ig rektorhelyettese, 1991 és 1994 között pedig rektora volt. 1991-ben szerzett professzori címet. 2010 és 2012 között tanított a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendezői mesteri szakán, ahol a Harag György Társulat több jelenlegi és korábbi tagjának, illetve vendégművészének is osztályvezető tanára volt (többek között Balogh Attilának, Kányádi Szilárdnak, Bessenyei Gedő Istvánnak, Bordás Attilának és Vargyas Mártának is).

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr257997675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása