7óra7

Olaszországi színházi projektben az Osonó

Olaszországi színházi projektben az Osonó

2013. 09. 15. | 7óra7

Ahogyan a víz tükrözi az arcot - Mucha Oszkár-Hunor Az együttműködésre az idén márciusban kapott meghívást a társulat, mikor a Fazakas Misi által rendezett Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadással elnyerte a Castelnovo’ne Montiban megrendezett Teatro Lab Nemzetközi Színházi Fesztivál Ezüstcsengő nagydíját.

Daniele Franci az osonós és olasz színészekből álló csapattal a Fehér Halál című dokumentarista előadást fogja létrehozni. A cselekmény az Olaszországban dolgozó román állampolgárú feketemunkások történeteiből áll össze, és azokat a helyzeteket vizsgálja, amikor az egészségügyi biztosítás hiányában, a munkabalesetek során nem kapnak orvosi ellátást és meghalnak ezek a munkások. Az előadás ezen emberek tragikus sorsát próbálja végigkövetni és körbejárni.

Fazakas Misi az olasz társulat színészeivel egy igaz történetet dolgoz fel. A Bolondok Törvénye című produkció kiindulási pontja a Franco Basaglia vitatott, 1978-ban elfogadott törvénye. Basaglia forradalmasította az olasz pszichiátriát úgy, hogy lépésről lépésre terápiás közösséget varázsolt a kórházakból hangsúlyozva, hogy nem lehet tárgyként kezelni az embereket. Az általa létrehozott terápiás közösségben a páciensek, nővérek és orvosok felelőséggel viseltettek egymás iránt, konszenzussal hozták döntéseiket. Pár év elteltével az intézet kapuit megnyitották, a bentlakók magukról és egymásról gondoskodtak.

A projekt következő szakaszára október végén kerül sor Sepsiszentgyörgyön, ahol az Osonó látja vendégül a társalkotókat. Ezt a próbafolyamatot követően, újra Olaszországban folytatódik a munka, míg az előadások bemutatója 2014. március végén, egy nemzetközi fesztivál keretén belül lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr747997685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása