7óra7

A szökés a váci börtönben

A szökés a váci börtönben

2013. 09. 13. | 7óra7

A váci börtön falai közt raboskodott, és kezdett el a költészettel foglalkozni Gérecz Attila, majd innen szökött meg az 1954-es árvíz idején. Ennek történetét dolgozza fel a monodráma, amit Csuja László rendezett, a főszerepet pedig Orosz Ákos játssza.

A szökés - Orosz Ákos

A szökés bemutatójára a Maladype Bázison került sor május 30-án (az előadásról szóló kritikánk itt olvasható) ezúttal azonban rendhagyó módon a Váci Fegyház és Börtön ad helyet a darabnak. A fogvatartottak és az intézmény személyzete abban az épületben nézhetik meg az előadást, ahonnan Gérecz Attila megszökött, majd ennek történetét egy elbeszélő költeményben dokumentálta.

Gérecz Attila életszeretete, kitartása példaértékű lehet mindenki számára. Politikai okok miatt börtönözték be, derékba törve sikeres sportolói karrierjét. A rabságban kezdett el költészettel foglalkozni, a verselés mellett német, angol és francia költők műveit is fordította. 1954 nyarán megszökött, átúszta az áradó Dunát és hazaszökött a szerelméhez. Hamarosan újra elfogták, de még fogvatartói is elismerték, hogy nem mindennapi teljesítmény volt a szökése.

1956-ban szabadságharcosként halt hősi halált. Az előadás által közelebb kerülhetünk egy olyan pesti srácnak a lélekrajzához, akit a hatalom nem tudott megtörni.

Az alkotók tervezik más büntetés-végrehajtási intézményekben is játszani az előadást. A következő nyilvános előadásra szeptember 30-án 19 órai kezdettel a Maladype Bázison kerül sor.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr937997733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása