7óra7

Alföldi, Krétakör, Európa, kritika – Vidnyánszky kiosztotta őket

Alföldi, Krétakör, Európa, kritika – Vidnyánszky kiosztotta őket

2013. 08. 23. | 7óra7

"Arra nem számítottam, hogy minden ország színházába leveleket küldenek majd, hogy fasiszta vagyok" – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, vélhetően a Strasbourgi Nemzeti Színházzal kapcsolatos márciusi afférra utalva amely intézmény lemondta Vidnyánszky meghívását, ám nem fasisztázás vagy ilyesmi okán, hanem mert problematikusnak tartják Vidnyánszky Attila igazgatói kinevezésének körülményeit, illetve azt, hogy politikusokat választ stábjába.

Vidnyánszky Attila a Vitéz lélek című darab olvasópróbáján a Nemzeti Színházban

Az Index tudósítása szerint Vidnyánszky úgy fogalmazott: nem tud szót érteni a kritikával. "Politizál, nem szakmai alapon ítélkezik, hazudik. Nem tudok a kritikának megfelelni, és nem is akarok. Ez nem jó, mert kapom a kritikákat: a siker relativizálva lesz, ha nem lesz valami sikeres, akkor pedig óriásira lesz dagasztva."

Az elődje, Alföldi Róbert rendezte István, a királyról is beszélt, annak ellenére, hogy nem látta az előadást, csupán a tévéközvetítésből nézett tíz percet: "Nem értek vele egyet, van rész, ami mélységesen felháborít. De a véleménynyilvánítás szabadsága van. Bródy azt mondta, végre valaki megértette, mit üzent. Megértem ezt is. Színházilag nem keltette fel az érdeklődésemet. Az üzenetével nem értek egyet, színházilag meg... hát kábé ennyi."

Kifejtette: Európába olyan előadással nem lehet elmenni, hogy „édes hazám, szeretlek”, vagy „feleségem, hű vagyok hozzád”. Olyannal viszont el lehet menni, hogy „mocskos, hazug minden családi lét” vagy olyannal, mint például a Krétakör FEKETEország (egyébként valóban Európa-szerte elismert) előadása volt. Az ilyenekre van kereslet, és ez nagy baj – mondta Vidnyánszky, aki korábbi európai sikereit színháza nyelvújító jellegével magyarázta. „Ahogy a történetet mesélem a Három nővérben, az színházi szempontból különleges. Azért hívnak meg, mert másképp szólaltatok meg színészeket. Tudom, hogyan kell képek, szimbólumok mentén a közönség fejében asszociációkat előidézni, egy teljes színházi élményt nyújtva ezzel.”

Az igazgató úgy fogalmazott: Nemzeti Színházának alapjai a hagyomány, korszerűség, nemzetköziség.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr237997885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása