7óra7

Öt új tag és öt bemutató a Budapest Bábszínházban

Öt új tag és öt bemutató a Budapest Bábszínházban

2013. 08. 22. | 7óra7

A Budapest Bábszínház 2013/2014-es évadában az öt bemutató közül két-két új előadás készül a legkisebbeknek és a felnőtteknek - olvasható az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében. A szezonnyitó premier a 3-4 éveseknek szóló Boribon és Annipanni a nagyszínpadon, ezt követi a Katona József Színházzal koprodukcióban készülő Az iglic a Játszó-téren.

A társulathoz négy frissen végzett bábszínész, Hoffer Károly, Mórocz Adrienn, Spiegl Anna és Szolár Tibor, valamint Hannus Zoltán csatlakozott.

A Budapest Bábszínház alapfeladata a gyermek- és ifjúsági korosztály színházra nevelése, ugyanakkor a bábműfaj hagyományainak megtartása mellett a kísérletezésre, új utak keresésére is nagy hangsúlyt fektet a színház.

Marék Veronika Boribon-sorozatából Gimesi Dóra, a színház dramaturgja írt darabot, amelyet a társulat színésze, Ellinger Edina állít színpadra. A címszerepeket Bercsényi Péter és Mórocz Adrienn alakítják, az előadás zenei anyagát a Boribon muzsikál című lemez adja, amelynek szövegeit Marék Veronika, zenéjét Tallér Zsófia jegyzi, előadójuk pedig Mórocz Adrienn. A premier október 8-án lesz.

A Katona József Színházzal koprodukcióban készül Az iglic: Caryl Churchill felnőtteknek szóló darabját Tengely Gábor állítja színpadra a Budapest Bábszínház és a Katona színészeivel, a címszerepben Pelsőczy Rékával. A bemutatót október 18-án tartják. A közlemény Meczner János igazgatót idézi, aki kiemelte: hisz abban, hogy a két színház összefogásából valami igazán érdekes, egyedülálló produkció jön létre, a közös munka pedig mindkét színház művészei számára új impulzusokat ad.

A Trisztán és Izolda célközönségét szintén a középiskolások és a felnőttek alkotják. A színház felkérésére Márton László írt darabot, az előadás rendezője Csizmadia Tibor. A bábokat az előző évadban bábtervezőként és rendezőként is bemutatkozó színész, Hoffer Károly, a díszletet Nemes Takách Kata jegyzi.

Az évad második koprodukciós előadása a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal készül. Gimesi Dóra Tíz emelet boldogság című - a Csomótündér című kötetében megjelent - meséjének bábszínpadi adaptációját Veres András készíti, a rendező a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az idén diplomázott Kovács Petra lesz. A Hannus Zoltán előadásában látható darab budapesti premierjét a BÁBU Fesztivál keretében tartják.

Semmi - Szolár Tibor, Teszárek Csaba, Ács Norbert, Pethő Gergő, Blasek Gyöngyi, Tatai Zsolt, Pallai Mara, Spiegl Anna, Mórocz Adrienn

Az évad utolsó bemutatója is a 3-4 évesek számára készül. Az Unokák a polcon írója Kolozsi Angéla, rendezője Schneider Jankó. A bemutató tervezett időpontja április eleje.

A közelmúltban szlovéniai meghívásnak tett eleget a színház, bábosaival a Sziget fesztiválon is találkozhatott a közönség. A Semmi című előadással augusztus 26-án a Metamorfózis Bábfesztiválon vendégszerepel a társulat, szeptember első napjaiban pedig Indonéziában, a dzsakartai World Puppet Carnival programjaként látható a János vitéz című produkció.

A Budapest Bábszínház az előző évadban arculati pályázatot hirdetett, a teljes arculatváltás az idei évad elejére valósul meg. Bővült a színház bérleteinek száma: már 22 - három előadást tartalmazó - hétköznapi és hétvégi bérletből választhatnak a pedagógusok és a családok. Újdonság a két ifjúsági- és felnőtt-bérlet, az ezekben szereplő előadások után közönségtalálkozót tartanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr427997889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása