7óra7

Kósa Lajos a nemzeti státus erősítését várja a Csokonai Színháztól

Kósa Lajos a nemzeti státus erősítését várja a Csokonai Színháztól

2013. 08. 21. | 7óra7

A fenntartó elvárása szerint a Csokonainak "a ma emberéhez szóló, mai színháznak" kell lennie, és erősítenie kell a törekvést arra, hogy Debrecen a magyar kultúra egyik fellegvára, zászlóshajója legyen.

Gemza Péter, Kósa Lajos, Kubik Anna, Ráckevei Anna, Somogyi Béla, Somogyi-Tóth

A Csokonai Színháznak "az ország egyik legjobb, legfontosabb, megkerülhetetlen színházának kell lennie, ezt várjuk a Ráckevei-korszaktól" - mondta a polgármester, aki kérte a teátrumot, hogy "segítsen a város jó hírét kelteni".

További elvárásként fogalmazta meg Kósa Lajos, hogy a színház ne csak eljátsszon, hanem maga is generáljon produkciókat.

Kósa Lajos bejelentette: a Nagyerdő ősszel kezdődő rekonstrukciója során teljesen felújítják a több éve használaton kívül lévő, ezer személyes szabadtéri színpadot, amelyet már jövő nyáron birtokba vehetnek a színészek.

A félbemaradt Latinovits színház építésének befejezéséhez forrásokat keres a város - mondta a polgármester. Szavai szerint a következő hétéves európai uniós költségvetés "mérsékelten támogatja a kultúrát". Ugyanakkor minden vidéki nagyvárosnak lesz hét évre szóló 10 milliárd forintos kerete, ha másból nem, ebből befejezik a Latinovits színház építését - jelezte Kósa Lajos.

A Csokonai Színház 148. évadját a társulat új igazgatója, a Vidnyánszky Attilát váltó Ráckevei Anna nyitotta meg.

Az új igazgató a csapatmunka fontosságát emelte ki annak érdekében, hogy "szenvedélyes munkájukkal" örömet okozzanak másoknak, a közönségnek.

Ráckevei Anna

Gemza Péter művészeti vezető elmondta: az új évadban 17 bemutatót terveznek, 10-et a nagyszínházban, 4-et a kamarában, 3-at a stúdió színpadon.

A művészeti vezető a színház stratégiai partnerei között említette a debreceni Déri Múzeumot, ahol 9 költői estet tartanak az évadban, ezekre már várják a színészek jelentkezését.

Szélesítik az együttműködést más színházakkal az operajátszás tekintetében, stratégiai kapcsolatokra törekednek a Kaposvári Egyetemmel, a Deszka Fesztiválra pedig drámaíró pályázatot írnak ki.

Ismét lesz operett a Csokonai Színházban, szeptember 13-án tűzik műsorra A víg özvegyet - hangzott el az évadnyitó társulati ülésen.

Az évad augusztus 30-án a Szép estéket Debrecen című jótékonysági gálakoncerttel kezdődik.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr817997907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása