7óra7

Átadták a Babits Mihály Kulturális Központot Szekszárdon

Átadták a Babits Mihály Kulturális Központot Szekszárdon

2013. 08. 20. | 7óra7

Az országban az ötödik Agóra-intézményként elkészült fejlesztés a kulturális rendszerváltoztatás eredményét bizonyítja. A kormányzati támogatáspolitikában a kultúra kiemelt helyen szerepel, és ez így lesz a következő évben is - hangoztatta az épület színháztermében rendezett megnyitón Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2013. január 1-jétől megújult könyvtári fenntartói hálózat egymilliárd, a múzeumi hálózat 2,3 milliárd forint támogatást kapott.

A közművelődésről szólva megjegyezte: a nagyvárosok kulturális színtereinek fejlesztését jelentő Agóra-program és az ötezer fő alatti települések integrált közösségi szolgáltató tereinek (IKSZT) programja mellett a Kapunyitogató program révén országszerte 300 helyszínen tízmillió forintos nagyságrendben jutnak támogatáshoz olyan kistelepülések, ahol nem aktív a művelődési ház.

Horváth István, Szekszárd polgármestere a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a szekszárdi Agóra-program keretében az egykori Babits művelődési ház mellett megújult a - már májusban átadott - Művészetek Háza, és egy 4000 négyzetméteres parkot is kialakítottak a két épület között.

A kulturális központ épületének hasznos alapterülete 1050 négyzetméterrel 7639 négyzetméterre nőtt a bővítésnek és ráépítésnek köszönhetően. Az 575 fős színházterem felújításával bővültek Szekszárd kulturális lehetőségei, hiszen korábban technikai okokból sok színházi produkciót nem lehetett a tolnai megyeszékhelyen bemutatni.

Ismertetése szerint az átépítés során a volt Panoráma moziból egy 450 fős, többfunkciós rendezvénytermet alakítottak ki, az épületben 3D-s filmek vetítésére alkalmas premiermozi működik majd, és megmarad a szekszárdi artmozi is.

Az 1,712 milliárd forintos európai uniós támogatással megvalósult projekt támogatói döntése már 2008-ban megszületett - emlékeztetett a polgármester. Az első kivitelezői szerződést 2010-ben írták alá, a Hérosz Zrt. csődje miatt azonban 2011 őszén felbontották. A második kivitelező, a ZÁÉV Zrt. határidőre elvégezte a munkát.

A kulturális központot nyitó egyhetes programsorozat részeként hétfőn a Szegedi Kortárs Balett mutatja be Carmina Burana-adaptációját augusztus 20-án az Állami Népi Együttes Naplegenda című táncjátékát láthatja a közönség, szerdán a Sziget Színház A dzsungel könyve című musicallel lép fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr977997923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása