7óra7

Jubileumi JAK-tábor Szigligeten

Jubileumi JAK-tábor Szigligeten

2013. 08. 16. | 7óra7

A megszokott költői (Kemény István), próza- (Bán Zsófia) és drámaszeminárium (Visky András) mellett ezúttal kritikusi továbbképzőt tart Keresztesi József, valamint a tavalyi nagy sikerre való tekintettel ismét lesz slaminárium Pion István, Simon Márton és Závada Péter irányításával.

A szervezők a változatos műhelyek mellett vitatémákkal is várják a jelentkezőket. A kortárs kulturális életben egyre nagyobb vitákat kiváltó változások apropóján irodalmárok, képzőművészek és színházi szakemberek, valamint intézményvezetők segítségével a kultúra, politika és művészeti autonómia témájában szervez kerekasztal-beszélgetéseket a JAK. "Mérlegre tesszük a jelenlegi állapotot, felmérjük a kortárs művészet jövőbeli lehetőségeit, s mindeközben arra keressük a választ, összefér-e a jelenlegi kultúrpolitika a művészeti autonómiáért küzdő elképzelésekkel" - áll a tábor sajtóanyagában.

Irodalom- és kultúrtörténeti előadásokat Németh Zoltán tart a kimeríthetetlen, újabb kérdéseket felvető posztmodern magyar irodalomról. Kiemelt vendég lesz Schein Gábor, költő, író, irodalomtörténész.

Bartók Imre: A patkány éve Az idén új könyvekkel jelentkező Tompa Andrea és György Péter két elméleti szakember, Selyem Zsuzsa és Boka László segítségével valós és Képzelt Erdély(ek)ről fognak beszélgetni. A témát bővítendő „határontúli” folyóiratok (Látó, Korunk, Irodalmi Szemle, Híd stb.) szerkesztőit is jelen lesznek, hogy a posztszocializmus és kultúraköziség témakörében kifejtség álláspontjukat.

Kiállítással egybekötött program keretében a Tárna Csoport és a Hímzőkör mutatkozik be a táborban. A 2013-as JAK-füzetek közül Fenyvesi Orsolya Tükrök állatai Farkas Arnold Levente A másik Júdás a JAKkendő-díjas Szil Ágnes Tangram valamint Pál Sándor Attila Pontozó című verseskötetét mutatják be. A populáris kultúra és a filozófia vonzáskörében mozgó fiatal irodalomkritikusok az év egyik legérdekesebb prózakötete, A patkány éve kapcsán hirdetik meg az apokalipszist.

A nemzetközi Re:verse fordítói workshopon ezúttal kortárs észt szerzők (Jürgen Rooste, Carolina Pihelgas és Kaur Riismaa), valamint a kortárs magyar költészet fiatal képviselői (Áfra János, Szőcs Petra és Tolvaj Zoltán) vesznek részt.

Részletes program és a jelentkezéssel kapcsolatos információk a JAK honlapján

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr137997931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása