7óra7

A kolozsvári Übü király az Avignoni Színházi Fesztiválon

A kolozsvári Übü király az Avignoni Színházi Fesztiválon

2013. 08. 10. | 7óra7

A Théâtre des Halles színház július 6 és 28. között 23 alkalommal tűzte műsorára a produkciót. A kolozsvári tásulat immár harmadik alkalommal vesz részt a jeles színházi eseményen, először 2009-ben Visky András: Visszaszületés című darabja, majd 2011-ben a San Diego-i Sushi Center for the Urban Arts-al közösen létrehozott Ruins True volt megtekinthető; mindkét előadást Tompa Gábor rendezte.

Übü király - Dimény Áron

A francia színházi sajtó szuperlatívuszokban beszélt a kolozsvári Übü királyról: „Eszméletlen előadás (...), mely színvonalával messze maga mögött hagyja az Off program előadásainak többségét. (...) Egyedi, humoros, ötletes, ritkán látni hasonlót.” (www.etoffedessonges.com) Nem csak a sajtó, de a közönség is örömmel fogadta a produkciót: mintegy 2000-en látták az előadást, a színészek munkáját minden este hosszas tapssal jutalmazták a nézők.

„Elképesztő találékonységukkal és eredetiségükkel, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata és Alain Timar a szövegnek egyedi, dinamizmusában meghökkentő olvasatát nyújtják. (...) A színészek – egyik tehetségesebb, mint a másik – ösztönösen és megepő könnyedséggel aknázzák ki a szövegben rejlő humort. Csupán a jelenlétük elegendő ahhoz, hogy egy párhuzamos világot teremtsenek, egy, a nézőt a valóságtól elszakítni hivatott képi univerzumot, mely által tanúja lehet ennek az emberi butaságról szóló történetnek. Merész vállalkozás Alain Timar részéről, egyben ragyogó siker is.” (Savannah Macé – www.lestroiscoups.com). Az előadásról szóló kritikánk itt olvasható

Az előadás szereplői Bogdán Zsolt, Dimény Áron, Farkas Lóránd, Keresztes Sándor, Szűcs Ervin, Váta Lóránd, Albert Csilla, Györgyjakab Enikő, Kató Emőke, Laczó Júlia, Skovrán Tünde, Varga Csilla. Cathrine Robert a következőket írja róluk: „A színpadi játék virtuózai; a kolozsvári színészek kifogyhatatlan energiája a színpadot pazar bálteremmé változtatja.” (www.journal-laterrasse.fr)

Übü király - plakát Az Übü király plakátját a zsűri a legötletesebb előadásplakát díjával jutalmazta. A sikernek köszönhetően pedig közel ötven franciaországi színház fejezte ki elismerését és látná vendégül az előadást a következő évadban.

*Részletek a francia sajtódossziéból:*

"Eredeti, humoros és frappáns előadás, amelyhez foghatót ritkán látni; érdemes megnézni!" – L’étoffe des Songes

"A magyar színészek előadásában Jarry világa teljes univerzalitásában kel életre a Théâtre des Halles színpadán." – Luis Armegnol

"Egy megdöbbentően leleményes csapat. (...) Egy nagyra törő és sikeres előadás, kétségkívül fesztivál egyik legjobb javaslata." – Cathrine Roberts

"Egy pozitív, tréfás Übü (…), teljes mértékben lenyűgöző." – Patrice Martinet

"Csodálatos." – Pascal Bély

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr847997959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása