7óra7

Idén csak Szegeden láthatja a Porgy és Besst az európai közönség

Idén csak Szegeden láthatja a Porgy és Besst az európai közönség

2013. 08. 07. | 7óra7

Porgy & Bess Harangozó Gyula, a fesztivál művészeti vezetője a szegedi próbákat megelőző keddi sajtótájékoztatón elmondta, az operát negyven éve a Magyar Állami Operaház művészeivel már egyszer műsorra tűzték a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az örökösök egyre szigorodó feltételei miatt több mint két évtizede azonban nem játszották Magyarországon a Gershwin-operát.

A darabot játszó társulat az elmúlt két évtizedben az Egyesült Államok csaknem összes államában, valamint a világ öt kontinensének 17 országában bemutatta a Porgy és Besst, melyet mintegy másfél millióan láttak. Az alkotók szerint a produkció sikerének titka, hogy a társulat szenvedélyesen játssza az operát, a művészek szívüket-lelküket beleadják az énekbe és a színpadi játékba. A történet sodró erejéhez hozzájárul az is, hogy a karakterek rendkívül összetettek, egyikük sem teljesen romlott vagy tökéletesen jó.

A társulat az elmúlt egy évben nem játszotta a művet, a szegedi bemutatóra New York-i próbákkal készültek, és a munkát a Tisza-parti városban fejezik be. Az énekesek itt találkoznak a szegedi szimfonikusokkal is, akiket Stefan Kozinski vezényel.

Susan Williams-Finch rendező szerint Gershwin nagyszerű történetének egyértelmű az üzenete, az előadásba azonban igyekeztek a modern gondolatokat is beleszőni, hiszen a darab olyan aktuális kérdésekről is szól mint a drog, a prostitúció vagy a nők függő helyzete a férfiaktól.

Az előadás címszerepeit Richard Hobson és Angela Owens játssza, mindketten világszerte sikereket értek el a Gershwin-műben. Richard Hobson - aki Porgy-ként 2004-ben debütált - az Egyesült Államok olyan jelentős színpadainak rendszeres fellépője, mint a Metropolitan Opera, a New York City Opera, a Dallas Opera és a Mississippi Opera.

>>> Porgy és Bess - színlap, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr37997971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása