7óra7

Megkezdődött a 6. Ördögkatlan Fesztivál

Megkezdődött a 6. Ördögkatlan Fesztivál

2013. 07. 30. | 7óra7

Parasztopera - Thuróczy Szabolcs A fesztivál keddi megnyitójára megtelt a Narancsliget elnevezésű programhelyszín Nagyharsányban, ahol a színpadon a helyi gyerekek kórusa lépett fel.

Bérczes László a szervezők nevében a megnyitón köszönetet mondott a fesztiválnak otthont adó falvak polgármestereinek. Szólt a fesztivál négy díszvendégéről, köztük az Oscar-díjas cseh rendezőről, Jirí Menzelről, aki részt vesz az Ördögkatlan számos programján, esténként pedig filmjeit is vetítik. Az idei díszvendégek különböző művészeti ágak világhírű képviselői: a filmrendező mellett Nagy József táncos-koreográfus, Bukta Imre Munkácsy-díjas festőművész és Grencsó István, a magyar avantgárd dzsessz kiemelkedő alakja.

Bérczes László utalt arra is, hogy az első fesztivált az esemény egyik védnöke, Cseh Tamás nyitotta meg, akiről pénteken emlékeznek meg.

A programok sora - még a fesztiválmegnyitó előtt - a Kiss Erzsi Panchan gyerekkoncertjével és a francia Wombo Orchestra produkciójával kezdődött, utána Berecz András Apja-fia című produkciójával folytatódott, majd megnyílt Maár Gyula kiállítása. Ezen a napon látható a Jel Színház Woyzeckje és a Bárka Színház Mulatság című előadása, majd a nagyharsányi focipályán a Quimby játszik.

Az összművészeti fesztivál öt napja alatt 111 koncertre, 104 családi programra, 33 színházi előadásra, 20 filmvetítésre, 18 kiállításra, 17 workshopra és 11 irodalmi eseményre várják az érdeklődőket.

A színházi előadások között megtalálható még Pintér Béla és Társulata Parasztoperája a Debreceni Csokonai Színház Fodrásznő és a Forte Társulat A nagy füzet című produkciója. A koncertek sorát nyitó Quimby mellett az öt nap alatt fellép többek között a Punnany Massif, az Európa Kiadó, a londoni The Urban Voodoo Machine és fesztiválzáró koncertjével a Kiscsillag.

A dzsessz műfaját többek között Alexander Balanescu és Ada Milea, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint képviseli, templomi koncertet ad Érdi Tamás zongoraművész, de a Csángállótól a Söndörgőig széles palettáról válogathatnak a zenekedvelők.

A programok között van Mozart Requiemjének előadása: a mű a beremendi Megbékélés kápolna előtti réten nagyzenekar, négy operaénekes és egy kórus közreműködésével hangzik el.

Színészek egy csoportja Nagyharsányban rendhagyó idegenvezetésre várja a vendégeket Faluturisták elnevezéssel. A fesztiválozók az irodalmi beszélgetések és koncertek alkalmával négy kortárs magyar költővel is találkozhatnak, és tőlük származó idézettel ellátott pólókhoz is hozzájuthatnak.

A gyerekeket is számos program szórakoztatja, lesznek kézműves foglalkozások, színházi előadások és játékok.

Az összművészeti programsorozat idei költségvetése mintegy hatvanmillió forint.

>>> Az Ördögkatlan Fesztivál műsora a 7óra7-en

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr877998009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása