7óra7

Halász Péter az Operaház új megbízott fő-zeneigazgatója

Halász Péter az Operaház új megbízott fő-zeneigazgatója

2013. 07. 18. | 7óra7

Magyar Állami Operaház "A Magyar Állami Operaház - kétéves szerződésének 2013. augusztus 22-én történő lejártával - újabb, immár öt évadra szóló szerződést kíván kötni Héja Domonkos Liszt-díjas karmesterrel. Az intézmény elképzelései szerint az eddigi megbízott fő-zeneigazgató a jövőben első vendégkarmesterként tűnik majd fel rendszeresen operaprodukciók élén, illetve minden évben dirigál egy-egy bemutatót is: 2013. november 9-én az ő vezényletével nyithat ki immár folyamatos működésre az Erkel Színház Bartók A kékszakállú herceg vára és Vajda János Mario és a varázsló című operáival" - írta az Operaház az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

"Héja Domonkos június eleje óta a társulattal Japánban és Kínában turnézik, következő operaházi munkája Kodály Zoltán Háry János című daljátékának lemezfelvétele lesz az Operaház együtteseinek és szólistáinak előadásában, a lemez az intézmény CD-sorozatában jelenik meg. A CD-felvétel munkálatai néhány hét múlva kezdődnek el" - szól a közlemény.

"Mivel az intézmény vezetőjének a fő-zeneigazgató jogfolytonos működéséről gondoskodnia kell, Ókovács Szilveszter főigazgató felkérte Halász Péter karmestert, hogy augusztus 23-tól szintén megbízottként lássa el az Operaházban a fő-zeneigazgatói teendőket - fenntartói, azaz minisztériumi jóváhagyással. Halász Péter vállalta a feladatot, szerződése a hamarosan kiírandó, sikeres fő-zeneigazgatói pályázat lefolytatása nyomán kinevezésre kerülő új főzeneigazgató belépéséig szól. A művész, aki a pályázat során a pozíciót elnyeri, 2018. augusztus 22-ig érvényes, 4 évre szóló megbízatást kap, tehát szerződésének lejárta továbbra is szinkronban lesz a most hivatalban lévő, 5 évre kinevezett főigazgató és vezetőtársai megbízatásának végdátumával" - hangsúlyozza az Operaház.

A dalszínház közölte: "Héja Domonkos márciusban benyújtott pályamunkájában összegezte az elvégzett munkát és felvázolt egy lehetséges stratégiát. A pályázat benyújtása óta fél év telt el, azóta formálódik a döntés, amely kerek két évet zár le, és amellyel a Magyar Állami Operaház modernizációjának utolsó szervezeti lépéseihez érkezik el".

"Az Operaház vezetői struktúrájának átalakítása egyben alkalmazkodás a mintegy 80-90 százalékkal nagyobb feladathoz is, amelyet az Erkel Színház újranyitása és üzemeltetése jelent, és ez az intézményben 2011 őszén elindított racionalizálás utolsó fázisa. A Héja Domonkos megbízott fő-zeneigazgató által 2011-ben, a kétéves időtartamra tett vállalások teljesültek, elismerést érdemelnek a dalszínház működésének modernizálása során megtett lépések, az Erkel- és a Richard Strauss-kultusz vállalt felíveltetése" - fogalmaz az Operaház közleménye.

2011 májusa óta Halász Péter az Aacheni Operaház és az Aacheni Szimfonikus Zenekar első karmestere, 2013 januárjától helyettes fő-zeneigazgatója, Aachenben eddig Rossini Hamupipőke, Poulenc Az emberi hang, Monteverdi Tancréd és Clorinda párviadala, J. Strauss A denevér, Verdi Az álarcosbál, Salvatore Sciarrino 2011-ben komponált, Superflumina és Händel Ariodante című operáinak premierjét dirigálta. Repertoárelőadásként több mint 20 operaprodukciót vezényelt: egyebek mellett Puccini Pillangókisasszonyának, Mozart Figaro házasságának és Wagner Trisztán és Izoldájának sorozatait Aachenben, továbbá Bizet Carmenjét, Humperdinck Jancsi és Juliskáját és Verdi Simon Boccanegráját.

Halász Péter a Magyar Állami Operaházban 2010-ben debütált, Rossini A sevillai borbély című operáját dirigálta, és azóta rendszeresen vendégeskedik a színházban. Több más produkció mellett nevéhez fűződik a 2012/13-as évadban a Solti György 100. születésnapja alkalmából rendezett gálaelőadás (Mozart: Figaro házassága), és az elmúlt évad egyik Turandot-sorozata is Budapesten.

Halász Péter Budapesten született 1976-ban. A szülővárosában folytatott zongora és zeneszerzői tanulmányok, és a Solti Györggyel történt személyes találkozást követően a bécsi Zeneakadémián tanult vezénylést, Leopold Hager osztályában, aki egyik legígéretesebb tanítványának tartotta. Részt vett Bernard Haitink mesterkurzusain. Sokat tanult Fischer Ádámtól is, akinek a kismartoni (eisenstadti) Haydn Fesztiválon volt az asszisztense. "Kiváló szakember és remek zenész" - mondta róla Fischer Ádám. Halász Péter vendégként vezényelte már többek között a bécsi Rádiózenenekart és a Nordwestdeutsche Philharmonie-t is.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr507998057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása