7óra7

Az ördög a legjobb előadás Miskolcon - Rusznák András Kilátó-díjas

Az ördög a legjobb előadás Miskolcon - Rusznák András Kilátó-díjas

2013. 07. 13. | 7óra7

Jancsó Dóra, Kiss Csaba 11 prózai bemutató, 3 zenés bemutató, 2 táncbemutató, 1 operabemutató, 2 egész évados programsorozat, 2 nemzetközi fesztivál, 1 prózai és 3 opera-beavatószínház, 6 felolvasószínház, 19 befogadott vendégelőadás, 11 saját vendégjáték, 4 egész napos összművészeti akció, egész évados színházi nevelési program, közéleti találkozók, a Miskolci Balett megalakulása. Ez a Miskolci Nemzeti Színház 2012-2013-as évada.

Az elmúlt évadban nagy hangsúlyt fektetett a színház a klasszikus magyar drámairodalom értékeinek felmutatására és a kortárs magyar drámairodalom megismertetésére, fiatal szerzők bemutatkozási lehetőségének megteremtésére. E kettős törekvés eredménye volt Az évad drámája (Móricz Zsigmond: Úri muri és Az évad szerzője (Háy János) elnevezésű programsorozat, valamint az új magyar drámákat bemutató felolvasószínházi sorozat, az Új szöveg.

A Színház és Tudás program keretében a művészeti iskolák részt vettek a színház évadhirdető és egyéb akcióiban, a diákszínjátszóversenyek, a rendszeres színházbejárások és a SZEM Fesztivál önkéntesprogramja szinte napi kapcsolatot teremtettek a diáksággal.

Két nemzetközi fesztivál kapott otthont Miskolcon: a Színművészeti Egyetemek nemzetközi találkozóját, a SZEM Fesztivált, és a határon túli művészek találkozóját, a Határtalan Napok összművészeti fesztivált.

Az évad kiemelkedő eseménye volt, hogy a színház tánctagozatából megalakult a Miskolci Balett.

Több, egész napos rendezvény során kilépett színház az épület hagyományos tereiből, és utcai akciókkal, a közvetlen találkozást segítő programokkal várta nézőit. Ilyen volt például a Nagy Csomagolás, a Szünnap-ünnep, a Színek Évada Piknik vagy a Határtalan Napok köztéri akciói.

A 2012-2013-as évben a 9 hónap alatt 455 előadást láthatott a közönség, amelyen 132 880 néző vett részt. A béletesek száma 10 347.

A Miskolci Nemzeti Színház 2012-2013-as évad díjazottai:

A közönség-díjakat a TVK (Tiszai Vegyi Kombinát) alapította. Kizárólag nézőink szavazhattak. Az idei évadban 1 355 nézői szavazat érkezett be.

Ábrahám István-díj – a legjobb férfi színész: *Görög László*
Máthé Baba-díj – a legjobb női színész: *Jancsó Dóra*
Az évad legjobb előadása: Molnár Ferenc: *Az ördög* (rendező: Szabó Máté)

Szabó Máté, Jancsó Dóra, Görög László

Társulati díjak

Az év hangja: *Töttös Roland* (A díjat Müller Péter Sziámi alapította Ferenczi Anett emlékére)
A zenekari tagok szavazata alapján a legjobb zenész: *Járdányiné Matakovics Kamilla*
A Miskolci Balett szavazatai alapján a Miskolci Balett legjobb táncosa: *Kocsis Andrea*

A legjobb díszlettervező: *Zeke Edit*
A legjobb jelmeztervező: *Papp Janó*
A legjobb női karakteralakítás: *Szirbik Bernadett*
A legjobb férfi karakteralakítás: *Görög László*
A legjobb színésznő: *Györgyi Anna*
A legjobb színész: *Harsányi Attila*
Legjobbak a kulisszák mögött: *díszítők*

A Miskolci Nemzeti Színház díszítői

Kilátó-díj

Ezt a szakmai díjat az Önkormányzat alapította az idei évad elején. Nem vándordíj, személyre szóló, 100 ezer forinttal járó elismerés, amelyet Miskolc Város Polgármestere, dr. Kriza Ákos adott át az évadzáró ünnepségen. Egy pályakezdő színészre a társulat színészei szavazhattak.
Díjazott: *Rusznák András*

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr397998279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása