7óra7

Világpremierre készül az Orlai Produkció - Újabb filmsiker színpadon

Világpremierre készül az Orlai Produkció - Újabb filmsiker színpadon

2013. 07. 09. | 7óra7

Kramer kontra Kramer - olvasópróba Orlai Tibor producer a 7óra7-nek elmondta: a csaknem két éves előkészületekből egy évet vett el a jogok megszerzése. „Rengeteg prezentációt kellett küldenünk Londonba arról, hogy kik vagyunk, mik vagyunk, milyen előadásokat csinálunk, és amikor ezeket elfogadták, akkor tudtuk elkezdeni szervezni a bemutatót.”

2010 nyarán Kulka János és Nagy Ervin főszereplésével bemutatott Esőember után így ismét egy hollywoodi klasszikust állít színpadra a produkciós iroda, de mint Orlai Tibor mondja, ez ugyan tendenciának tűnhet, igazából véletlen, „hiszen nem úgy keresünk darabokat, hogy mi volt nagy siker a '80-as években, hanem mindkét esetben arról volt szó, hogy az eredeti szerző saját maga írta át színpadra a történeteket, és mi ezekkel találkoztunk darabkeresés közben. Az író még a Kramer kontra Kramer olvasópróbájának napján is küldött javításokat.”

A szerepválasztásnál fontos szempont volt, hogy a színpadi változatban sokkal nagyobb hangsúly van Joanna Kramer, a fiát és a férjét hirtelen magára hagyó anya karakterén. „Az írónak egyik nagy érdeme, hogy a regényben és a filmben is kevésbé kidolgozott női szálat, amit egyébként csodálatosan játszott a filmen Meryl Streep, a drámaváltozatban részletesen kibontotta. Igazából nem volt kérdés, hogy kit szeretnék felkérni a feladatra, mert régóta szerettem volna együtt dolgozni Kovács Patríciával, és szerencsére ez most sikerül. A férfi főszereplő neve is viszonylag gyorsan végleges lett, Ted Kramer szerepét, akit a filmen Dustin Hoffman alakított, Nagy Ervin fogja játszani.”

Kramer kontra Kramer - olvasópróba - Kovács Patrícia, Nagy Ervin

„A Kramerből lehetne csöpögős, szentimentális, amerikai történetet csinálni az apáról és gyerekről, de engem nem ez izgatott ebben a darabban – mondja Orlai. – A szereplő- és rendezőválasztás is ehhez igazodott. Izgatott a család kérdése, a családon belüli feladatmegosztások, illetve a nők szerepe. Miért van az, hogy a nők itthon a saját útjukat akarják járni – és talán még inkább igaz az értelmiségi rétegbe tartozó hölgyekre –, és ez mit is jelent pontosan? Amikor a '80-as évek elején bemutatták a filmet a mozikban, akkor ez még nem volt ennyire aktuális kérdés Magyarországon, mint most. Nagyon izgatott a történetben az is, hogy a férfiak hibája-e, hogy az a sztereotípia alakult ki velük kapcsolatban, hogy semmi mással nem foglalkoznak, csak a pénzkereséssel és a munkahellyel – vagy legfeljebb a konditeremmel?”

Kramer kontra Kramer - Nagy Ervin, Kovács Patrícia

Az előadás rendezője az Orlai Produkcióval első alkalommal együtt dolgozó Rába Roland lesz, akiről a producer elmondta, hogy amikor a Kramer felmerült, rögtön őt kereste meg azzal, hogy nem érdekli-e. „Ő hamar igent mondott, aminek örültem, mert már korábban is szerettem volna vele együtt dolgozni, de akkor nem sikerült.”

Kramer kontra Kramer - olvasópróba - Rába Roland

A kisfiút, Billy Kramert játszó gyerekek kiválasztását egy nagyobb casting előzte meg 2011. év őszén, aminek végén négyen kezdhették el a próbákat a Belvárosi Színházban. A júniusi bemutatót követően a Kramer kontra Kramer egész nyáron műsoron lesz a Belvárosi Színházban és egyéb országos szabadtéri helyszíneken.

A jegyek a mai naptól kezdve folyamatosan kaphatóak a Belvárosi Színházban és on-line is.

Az előadásban Kovács Patrícia, valamint Nagy Ervin mellett Egri Márta, Cseh Judit, Mertz Tibor, Ficzere Béla lesz látható, a díszletet Sebő Rózsa, a jelmezt Cselényi Nóra tervezi, Avery Corman drámáját pedig Zöldi Gergely fordításában játsszák.

Kramer kontra Kramer - olvasópróba

Kramer kontra Kramer - olvasópróba - Rába Roland, Orlai Tibor

Kramer kontra Kramer - olvasópróba

Kramer kontra Kramer - olvasópróba

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr838001147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása