7óra7

Vígegyetem – Csokonai Liliről

Vígegyetem – Csokonai Liliről

2013. 07. 09. | 7óra7

Csokonai Lili - Tizenhét hattyúk A Vígegyetem programsorozat azért született, hogy a közönséget színházi gondolkodásra neveljék, a nézőknek alkalmuk legyen betekinteni a művészi munkafolyamatba, lehetőségük legyen beszélgetni az alkotókkal, a meghívott szakértőkkel és közösen feldolgozni, elemezni az előadásokat - áll a színház közleményében.

Mint írták, a Vígegyetem programjait arra az alapvető kíváncsiságra és tudásszomjra építik, amely minden nézőben benne van, az előadások létrehozóinak pedig azért fontos ez a találkozás, mert a nézői vélemények, kérdések, problémafelvetések alapján leszűrt tapasztalataikat beépítik későbbi munkájukba.

Az évad során az új bemutatókhoz és a repertoár előadásaihoz kapcsolódva is tartanak beszélgetéseket. Szombaton 14:30 órakor Esterházy Péter Csokonai Lili - Tizenhét hattyúk című művének színpadi változatáról a Vígszínház háziszínpadán beszélgetnek az alkotók: a főszereplő Majsai-Nyilas Tünde, Sopsits Árpád rendező és Falussy Lilla dramaturg. A darab bemutatóját október 6-án tartják.

Az előadás ismertetője szerint Esterházy Péter a Csokonai Lili - Tizenhét hattyúk című írásában egy fiatal lány bőrébe bújik, aki árvasága miatt kényszerpályára kerül. Csokonai Lili magányos, de tele van szerelemmel és fojtogató szexuális vággyal. Liliből hiányzik a saját sorsának irányításához szükséges erő, ezért könnyen válik egy beteljesületlen szerelem áldozatává, a nála jóval idősebb, nős Kéri Márton oldalán. Szenvedélyes kapcsolatuk kezdettől fogva halálra van ítélve. Egy végzetes fordulatot követően Csokonai Lili fájdalmas lelki átalakuláson megy keresztül, alkotóvá érik és megírja saját történetét.

Esterházy Péter drámaírói munkássága szorosan összefonódik a Vígszínházzal, hiszen első színpadi művét, a Búcsúszimfóniát a háziszínpadon mutatták be 1996-ban Zsótér Sándor rendezésében. További vígszínházi bemutatói között van az Egy nő Igó Éva főszereplésével, valamint a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok Szikora János rendezésében.

Az új bemutató követi azt a vígszínházi hagyományt, amely szerint több jelentős szépirodalmi művet mutattak be monodráma-változatban az elmúlt évek során. Ezek közül a két legutóbbi Camus A pestis és Szepes Mária A Vörös Oroszlán című regényének színpadi adaptációja. Esterházy prózai művének színpadi változatát első alkalommal láthatja a magyar közönség.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr327999897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása