7óra7

Underground közösségformáló erő: Kambodzsa fővárosában az Osonó Színházműhely

Underground közösségformáló erő: Kambodzsa fővárosában az Osonó Színházműhely

2013. 07. 09. | 7óra7

"A helyi diktatúra miatt, az előadást nem lehet iskolákban és egyetemeken játszani, így alternatív, viszonylag védett helyszíneken kerül bemutatásra. A diktatúra megtilt minden olyan kezdeményezést, amely a szabadságról és a szociális problémákról beszél. Az itteni hivatásos színházakban csak klasszikus táncszínházi előadásokat lehet látni, ezért minden olyan kulturális kezdeményezés, ami ellentmond a rendszernek, »underground«, azaz láthatatlan helyszíneken - mint amilyen a Botanic Cafe Art Gallery - jöhet létre" – írják Kambodzsából weblapjukon az Osonó Színházműhely társulatának tagjai.

"Az, hogy egy színházi előadás szociális problémákat feszeget, egy nagyon új iránynak számít Kambodzsában. A közönségtalálkozón kiderült, hogy egy ilyen helyzetben a színház, így előadásunk is egy nagyon fontos összetartó, közösségformáló erő tud lenni azok számára, akik ki szeretnének törni ebből a rendszerből. Érezni, hogy a thai-Osonó koprodukció kambodzsai bemutatója erőt tudott adni az itt lévő emberek számára. Többen, közülük tanárok arról számoltak be az előadás végi közönségtalálkozón, hogy lendületet kaptak az előadástól és az azt követő beszélgetéstől munkájuk folytatásához, annak ellenére, hogy tudják, az mennyire veszélyes" – szól a beszámoló.

A közlemény szerint az Osonó műhelyfoglalkozást is tart majd a kambodzsai és thai színházművészettel foglalkozó fiatalok és tanáraik számára. A vendéglátók jövőre újabb kiszállásokat szeretnének szervezni Kambodzsa más városaiba is. "Az Osonó és a Moradokmai közösség számára egy nagyon fontos kapcsolat alakult ki, amelyben a színház egy reményteli keskeny kivezető út lehet az itteni emberek számára" – fejeződik be a közlemény.

Kambodzsa

A társulat által írt napló itt olvasható

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr127999825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása