7óra7

Újvilág Passió a Kecskeméti Arborétumban

Újvilág Passió a Kecskeméti Arborétumban

2013. 07. 09. | 7óra7

Az Arborétum egyházi területén, a Mária-kápolna tövében áll majd az a színpad, melyen június 8-án és 9-én megelevenedik az Újvilág Passió története. A szabadtéri előadás rendezője Cseke Péter, a kecskeméti színház direktora, aki hagyományteremtő szándékkal látott munkához. Célja ugyanis az, hogy innentől kezdve minden nyáron láthassa a közönség a Passió történetét az 1718-ban épült kápolna lábánál.

A darab első olvasópróbája rendhagyó módon sajtótájékoztatóval kezdődött, ahol Cseke Péter a pálos rend történetének legdicsőségesebb fejezetét elevenítette fel. - Százhuszonhat pálos szerzetes vett részt az Újvilág felfedezésében 1492-ben. Őket, Mátyás királytól Izabella spanyol királynő rendelte Kolumbusz mellé azzal a feladattal, hogy tartsák a bátor hajósokban a lelket, és terjesszék a hitet a távoli földrészen. A magyar pálosok, a „fehérbarátok” meghatározó szereplői voltak az Újvilág történetének, úgy is, mint az európai kultúra és műveltség terjesztői – emelte ki a direktor.

Cseke Péter elmondta: az Újvilág Passió így egyszerre jellegzetesen magyar, ugyanakkor a világ felé kinyíló ablak. Ehhez hozzájárul az is, hogy a szövegkönyv írója, Kocsis L. Mihály Hadnagy Bálint 1511-ből származó, eredetileg pálos rovásírással magyarított passiószövegét használta alapanyagként.

A Passió keretjátékának alapvető konfliktusa szerint a katonák kincsekért jönnek az Újvilágba, míg a velük tartó szerzetes papok kincseket visznek oda: a keresztény hitet, Krisztus Igazságát. Ezt akarják megismertetni a „pogány vadakkal”, akik kíváncsisággal kevert félelemmel, ugyanakkor mégis egyfajta gyermeki nyíltsággal tekintenek a jövevényekre. Az atyák a szenvedéstörténet megismertetésével szeretnék „beavatni” a fogadásukra összesereglett bennszülötteket a Nagy Titokba, elmesélve Isten fiának halálát és feltámadását, a bűnátvállalás és az öröklét misztériumát. Ehhez a színjátszás eszközeit használják fel, így elevenítik fel a szenvedéstörténetet.

Az Újvilág Passiót mintegy száz perc zene festi majd alá, amit Kövi Szabolcs zeneszerző alkotott. A szenvedéstörténet az evangéliumokra támaszkodó, többnyire szakrális - olykor mai nyelvre „lefordított” - szövegekben beszél, miközben az egészet oratórium-szerűen ölelik körül a középkor és az újkor találkozásának ősi magyar tizenkettesei.

Az előadás alkotói nem csak a megközelítés újszerűségével, de a látvány-zene-koreográfia egységével is mai, magyar produkció megvalósítására törekszenek. A koreográfiát Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes vezetője készíti, és az előadásban a Táncegyüttes táncosai mellett a város lakói is statisztaszerepet vállaltak.

Sajtótájékoztató a Kecskeméti Arborétumban az Újvilág Passióról - Cseke Péter

– Reményeink szerint ez a csodálatos természeti környezet minden évben helyszíne lesz a Passiónak, és a Mária-kápolna hamarosan olyan zarándokokat, turistákat vonzó kultikus hely lesz, mint Csíksomlyó, vagy Magyarpolány – tette hozzá az igazgató.

Az előadás fővédnöke Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Védnökök: Mák Kornél, Kecskemét város alpolgármestere, Dr. Jeney Gábor plébános, Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, Feczák László szervezőlelkész, paróchus, Szerednyey Béla, Jászai Mari-díjas színművész, Deutschné Sipos Irén, a Hotel Uno igazgatója, az Alföld Idegenforgalmáért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Az előadást a Nemzeti Kulturális Alap és Kecskemét Város Önkormányzata mellett az Alföld Idegenforgalmáért Alapítvány és az Arborétumot üzemeltető KEFAG Zrt., illetve magáncégek is – a Bekő Tours, a Kuti Méteráru Nagykereskedés Kft. – támogatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr78000717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása