7óra7

Újra pörgött az élet a Hétesi Alkotótáborban

Újra pörgött az élet a Hétesi Alkotótáborban

2013. 07. 09. | 7óra7

Hétesi Alkotótábor, jobbra: Bánki Gergely 15 év után a helyzet sokat javult. A programnak köszönhetően a gyerekek sokkal kevesebbet maradnak ki az iskolából, és a hagyományos oktatási rendszer kiegészítéseként a nyári Alkotótábor az alkotás és siker iránti vágy fejlesztésével kíván hozzájárulni a fiatalok társadalmi integrációjához, tehetségek felfedezéséhez.

Bódis Kriszta az Alkotásközpontú szociális és integrációs modellprogram vezetője a program gyökereiről:
„1998 óta járok az Ózd melletti Hétes telepre, ismerem a közösség problémáit, minden tagját. 2007-től nyaranta alkotótáborokat szerveztem. Ezek a táborok képezték a szociális munkával kibővülő modellprogram alapját. Az eddig szervezett 5 alkotótáborban száznál több segítő önkéntes és mentoráló roma és nem roma művész vett részt. Settlement típusú szociális munka mintájára az alkotó kreativitás és önkifejezés lehetőségét közvetlenül a telepen biztosítottuk. A gyerekeken keresztül a felnőttek is bekapcsolódtak a tábor életébe. A segítő önkéntesek vezetésével a táborok közötti időszakban is rendszeresen tartottunk foglalkozásokat Hétes-telepen.”

Bebizonyosodott, hogy az alkotómunka közösségteremtő erejére egy hosszútávú szociális és integrációs program építhető. Ez az alkotásközpontú módszer. Ezzel a módszerrel alkotói pozícióba engedjük a kirekesztett csoportokat, így segítve társadalmi elfogadottságukat és társadalmi felemelkedésüket.

Az idei alkotótáborban folytatódtak a már jól ismert workshopok: filmes műhely, néptánc, kézműves szakkör.

Az idei színházi foglalkozást Bánki Gergely, a Proton Színház tagja tartotta:
„Nem volt könnyű feladatom. A gyerkek hamar elveszítették a koncentrációjukat, nehéz volt őket hosszú ideig lekötni. Nyitottam egy rapid színitanodát, ahol kipróbálhatták, miket kell egy szinésznek megtanulnia. Például szépen beszélnie – csináltunk arcizom-tornát, versenyeztünk nyelvtörőkkel, légzéstechnikai gyakorlatok voltak, ki tud egy levegővel tovább számolni. Aztán »mondd feljebb!«, »mondd lejjebb!« gyakorlatot is csináltunk, ezt is versenyezve, ki tud magasabban, ki tud mélyebben beszélni. Aztán megtanultuk, hogyan kell igazi nagyot nevetni a színpadon, aztán szoborcsoportokat alakítottunk ki, ahol a kreativitás használata volt a cél.”

További információ, hivatalos blogok:
http://cseppgyerek.blog.hu/
http://kktt.tutoralapitvany.hu/felhasznalo/van-helyed-alapitvany
http://hetes09.blog.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr958000081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása