7óra7

POSZT-blog, 10. nap: Sátorbontás

POSZT-blog, 10. nap: Sátorbontás

2013. 07. 09. | 7óra7

Fellélegezhet a Dzsámi: újra ő az egyetlen gömb alakú képződmény a Széchenyi téren, ma reggel ugyanis lebontották a Teátrumi Társaság sátrát. A tizedik napra a második Hedda Gabler előadás kivételével elfogytak a versenyelőadások, és igencsak megfogyatkoztak az off programok, legalábbis a belvárosi helyszíneken. (A FESZTávos rendezvényekről külön cikkben olvashatnak.)

Szakmai beszélgetés

Az utolsó szakmai vita eltért a többitől, ugyanis a debreceni és a kolozsvári előadásokról egyszerre esett szó, egy tematikus beszélgetésben, amelynek központi témája Silviu Purcărete és Andrei Şerban színházi nyelve volt. A beszélgetést Visky András drámaíró, a Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja moderálta, és azon a színészeken kívül részt vettek az előadások látványtervezői, Helmut Stürmer és Carmencita Brojboiu is. A debreceni Scapin, a szemfényvesztő kapcsán szó esett arról, hogy Purcărete mindig egy színházi gondolathoz keres darabot, és nem fordítva, és arról is, hogy előadásai nyilvános konfessziók, halálvallomások. A színészek (Trill Zsolt, Mészáros Tibor) beszéltek a rendező munkamódszereiről is. A Hedda Gabler kapcsán – a nézői reflexiókból kiindulva – szóba került az előadás testközelisége, és az is, hogy Purcăretéhez hasonlóan Şerban is mennyire nehéz, a nézőt is megszenvedtető színházat művel. (Apró adalék ehhez, hogy Şerban arra a felvetésre, hogy a 2 óra 45 perces előadást szünettel kéne játszani, mert szenvednek a nézők, azt válaszolta, hogy nem baj, szenvedjenek csak ők is.) Végül az előadások látványvilágára tértek rá, levetítve egy rövid, szintén Purcărete által rendezett filmet Helmut Stürmer munkáiról. Ennek kapcsán a látványtervező elmondta, hogy számára mindig nehéz feladat egyensúlyozni a képzőművészeti performansz és a színház között.

Fesztiválértékelő beszélgetés

A délután már a visszatekintésé volt, de erre is két helyen, két aspektusból került sor: a belvárosban a POSZT szervezte a beszélgetést, a Zsolnay Kulturális Negyedben (ZSKN) viszont a Független Előadó-művészeti Szövetség kritikus szekciója, időben részben átfedve egymást. Nekem az előbbi jutott a szerkesztőségi munkamegosztásban, de az olvasóknak lehetőségük lesz majd az itt és az ott elhangzottakat összevetni, hiszen mindkettőről tudósítunk. A „hivatalos” fesztiválzáró beszélgetésen az idei újdonságok közül egyedül a ZSKN mint új helyszín bevonása kapcsán érezte úgy Márta István és Stenczer Béla is, hogy ezt újra kell gondolni, mert a látogatottsága nem úgy alakult, ahogy szerették volna. Míg a színházi helyszínek (Bóbita Bábszínház, Janus Egyetemi Színház stb.) megteltek, és ezekre a jövőben is szükség lesz, hiszen belvárosi alternatíváik bezártak, és a játszóházakat is sokan látogatták, a gasztronómia vesztesen jött ki a helyváltoztatásból. A két helyszín közötti közlekedést is meg kell oldani, mert a kisvonat ehhez nem elég. Csizmadia Tibor, a Színházi Társaság elnöke arról a tendenciáról beszélt, hogy az egy nagy fesztiválból sok kicsi lett, a Magyar Teátrumi Társaság szinte önálló fesztivált rendezett a sátorban, de a dramaturgok rendezvényeitől a Nemzetiségi Színházak Fesztiváljáig, nem beszélve a FESZTávról, számos önálló arculattal rendelkező kisfesztivál épült rá a POSZT-ra. A Magyar Teátrumi Társaságot Oberfrank Pál veszprémi színházigazgató képviselte, aki azt emelte ki, hogy sok olyan színház is jelen volt most a POSZT-on, akik eddig nem juthattak ide. Közvetlenül ezután pedig a rendezői színházat hozta szóba, azzal, hogy némely versenyelőadásnál a színészeknek azon kellett dolgozniuk, hogy „legyőzzék a rendezőt”, és felmerült benne, hogy vajon miért pont ezeket a darabokat választották a versenyprogramba. Ezzel nagyjából véget is ért a beszélgetés, mert kezdődött a Hedda Gabler. (Kritikánk hamarosan olvasható lesz.)

Pál András, Kováts Adél A díjkiosztó gálaesten a SZFE IV. évfolyamos zenés színész osztálya (Novák Eszter tanítványai) musicalrészleteket adtak elő, az elején kicsit megilletődötten, aztán egyre jobban felbátorodva. Őket Tolcsvay László követte három dallal, majd Cserhalmi György, a POSZT díszvendége énekelt Dés László dalaiból a szerző kíséretével, valamint a Pécsi Nemzeti Színház művészeivel: Györfi Annával, Stubendek Katalinnal és Ottlik Ádámmal. A műsort Spilák Klára és Lévai Balázs vezették, egyetlen kis bakival: Spilák Klára elfelejtette bekonferálni a legjobb női főszereplő díját, de Lévai Balázs résen volt, így Kováts Adél rendezőjének, Zsótér Sándornak megköszönhette az éjszakai sms-eket és telefonokat, hozzátéve, hogy „nem mindig az szeret, aki simogat”. A legboldogabbak talán a szombathelyi színház tagjai voltak, akik első posztos szereplésük alkalmával négy díjat is hazavihettek. (A díjazottak teljes névsora itt olvasható.) Persze, mindenki köszönetet mondott mindenkinek, Márta István és Stenczer Béla az összes résztvevőnek, szervezőnek, és annak a 13000 nézőnek, akik jegyet váltottak az előadásokra. Zárszavában dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hogy úgy érzi, minden megvalósult, amit a megnyitó beszédében kívánt: a szakmai féltékenységtől és vitáktól mentes légkör, a Zsolnay Kulturális Központ betagozódása a fesztiválba, sőt, úgy tapasztalta, hogy még a kritikák többsége is pozitív vagy legalábbis jóindulatú volt.

Széchenyi tér

Visszatérve az első napi felvetéshez: hogy született-e köztársaság a köz-társaságból A blogírónak úgy tűnt, hogy az idei POSZT inkább egy konszolidált társbérletre hasonlított, ahol mindenkinek megvan a maga szobája, a közös helyiségekben jólnevelten és udvariasan viselkednek, azonban a lakást senki sem érzi teljesen a magáénak. De ez még mindig jobb, mint amit a POSZT-on kívüli világról elmondhatunk.

Pécs_

_Kapcsolódó:_

>>> Itt vannak a POSZT-győztesek: Bányavirág, Szentivánéji, Kováts Adél, Kuna Károly

_POSZT-blog 2012:_

>>> 1. nap: Köz-társaság >>> 2. nap: Angolok és angyalok >>> 3. nap: Nincs bocsánat >>> 4. nap: Utcára nyílik? >>> 5. nap: Szövegelések >>> 6. nap: Veri az ördög a feleségét >>> 7. nap: A hetedik törpe >>> 8. nap: Időkép >>> 9. nap: Szerelmesek, ha találkoznak

_Háttér:_

>>> 1.: Barátság, szakma, béke, POSZT >>> 2.: Fesztiválok innen-onnan >>> 3.: Félrenevelést nevelve – Konferencia a FESZTávon >>> 4.: Válogatós >>> Nyolc előadás, amely a POSZT-válogatásból kimaradt

_FESZTáv-nézőpont:_

>>> 1.: Lokális és független >>> 2.: Akadálytáv >>> 3.: Csumi néni, Leonárdó és az Uranman >>> FESZtáv – a Független Előadó-művészeti Szövetség a POSZT-on

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr678000423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása