7óra7

Kínába utazik a győri Vaskakas Bábszínház

Kínába utazik a győri Vaskakas Bábszínház

2013. 07. 09. | 7óra7

Metamorfózis - Fehérvarázs Mint elmondta, a Nemzetközi Bábművész Szövetség, az UNIMA négyévente rendezi meg a világfesztivált. Ezúttal Szecsuan tartomány székhelye, Csengtu (Chengdu) ad otthont a bábművészek világtalálkozójának, amelyen a Vaskakas a Metamorfózis című produkciót mutatja be.

A lengyel Krzysztof Rau professzor által rendezett, derűs, virtuóz produkciót három alkalommal adják elő a győri bábszínészek. A kompozícióban fehér zsebkendőkből, terítőkből , lepedőkből varázsolnak madarakat, elefántokat, lovagló cowboyokat, szerzeteseket, szamurájokat, egyszóval egy vidám eleven világot Robert Luczak zenéjére.

Kocsis Rozi kiemelte, hogy a seregszemlére jelentkezők produkciói szigorú előzsűrizésen estek át, az előadásokat - DVD-n elküldött felvételek alapján - nemzetközi zsűri bírálta el. A május 27. és június 3. között zajló világfesztiválon 42 ország bábművészei több száz előadást mutatnak be, a legsikeresebbeket díjazzák is.

A bábművészek egyik legnagyobb elismerése, ha egy előadás UNIMA-diplomát kap - árulta el a győri bábszínház igazgatója, utalva arra, hogy a rijekai világfesztiválon 2004-ben a Vaskakas a legjobb előadás díját nyerte el A világ teremtésének nyolc napja című kompozícióval, amelyet ugyancsak Rau professzor rendezett.

A monstre esemény konferencia is egyben, ahol a szakma kiemelkedő képviselői vitatják meg a bábművészet helyzetét, eszmét cserélnek képzésről, a művészeti ág jövőjéről. Kocsis Rozi kiemelte, hogy a többi fellépő produkcióinak megtekintése egyfajta továbbképzéssel ér fel, és bizonyára inspirációt jelent majd számukra.

Az 1990-es évek elején Budapesten is rendeztek UNIMA Világfesztivált.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr398000591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása