7óra7

Japánban játszik az Örkény Színház

Japánban játszik az Örkény Színház

2013. 07. 09. | 7óra7

Jógyerekek képeskönyve - Gálffi László, Polgár Csaba A felújítás után újra megnyíló Tokiói Metropolitan Színház egyik nyitóelőadásként láthatja a közönség a magyar produkciót. Mint azt az Örkény Színház keddi budapesti sajtótájékoztatóján Naito Minako, a tokiói teátrum produkciós vezetője elmondta, intézményüket kimondottan értékes színházi előadások bemutatására hozták létre mintegy két évtizede.

A 2011 tavasza óta zajló felújítás végeztével szeptember 1-jén nyílik újra a színház: az ünnepélyes megnyitón az Örkény Színház előadását az egyik 250 férőhelyes kisteremben láthatja a közönség. A nagyszínpadon a színház művészeti vezetőjének, a neves drámaíró, rendező és színész Hideki Nodának erre az alkalomra készült művét viszik színre.

Naito Minako felidézte, hogy a Jógyerekek képeskönyvét Hideki Noda döntése alapján hívták meg, aki a szöuli előadóművészeti fesztiválon találkozott az Örkény Színház Apátlanul című előadásával. A színészek játéka, megjelenítő ereje akkora hatást gyakorolt rá, hogy el is látogatott a budapesti teátrumba. A Jógyerekek képeskönyvét az előadásokról kapott DVD-k alapján választotta ki.

A tokiói színház munkatársa beszélt arról is, hogy művészeti igazgatójuk szándéka a nemzetközi kapcsolatok erősítése, a külföldi produkciók meghívása mellett a japán színház külföldi bemutatása és közös produkciók létrehozása. Így az Örkény Színházzal való további együttműködésre is törekednek, a későbbiekben például a rendező szívesen dolgozna a magyar társulattal.

Naito Minako az MTI-nek elmondta, hogy a tokiói színház nem rendelkezik saját társulattal, produkciós rendszerben működnek, évente mintegy tíz darabot mutatnak be és további tíz előadást koprodukcióban hoznak létre. Két-három külföldi előadást hívnak meg, emellett a színház számos meghívásnak is eleget tesz.

Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Jógyerekek képeskönyvét - amelyben groteszk rémvarieté keretében elevenedik meg olthatatlan gyerekkori kíváncsiságunk és rosszalkodásaink sora - Ascher Tamás rendezésében mutatták be 2009-ben. A darab alapját Heinrich Hoffmann 1845-ben kisfiának írt és rajzolt könyve, a Kócos Peti és más mesék adta. A zene és a dalszövegek a bizarr látásmódjáról ismert londoni The Tiger Lillies zenekar munkája, a magyar változatot pedig Parti Nagy Lajos készítette.

Mácsai Pál a vendégjátékról szólva elárulta, hogy kettős kíváncsisággal várják a tokiói fellépést: egyrészt szakmai kíváncsisággal azzal kapcsolatban, hogy mit szól majd a közönség az előadáshoz, másrészt emberi kíváncsisággal, hiszen még nem jártak Japánban.

Az igazgató az MTI-nek elmondta, hogy a turné költségének nagy részét a meghívó állja, emellett a Fővárosi Önkormányzat is hozzájárul a vendégjáték megvalósításához, a büdzsé 10 százalékát teszi ki ez a támogatás.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr58000553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása