7óra7

Indiában és Iránban a Maladype Színház

Indiában és Iránban a Maladype Színház

2013. 07. 09. | 7óra7

A Maladype Színház november 3-án a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatásával és a Hungarofest Nonprofit Kft. szervezésében Indiába utazik. Az idei Delhii Nemzetközi Művészeti Fesztivál (DIAF – Delhi International Arts Festival) egyik kiemelt vendége Magyarország lesz (Hungarian Focus on DIAF). A nemzetközi fesztiválon való jelenlét nemcsak a két ország kulturális kapcsolatának fejlődését erősíti, hanem a magyar reprezentáció művészi és szakmai továbblépését is lehetővé teszi. A Maladype indiai bemutatkozása alatt újszerű és magas művészi minőségével a változatos színházi élmény minél több szegmensét kínálja egy távoli kultúra nyitott és befogadó közönségének.

Tojáséj

Übü király - Páll Zsolt, Lendváczky Zoltán, Tompa Ádám, Orosz Ákos A DIAF - Delhi International Arts Festival - mára felkerült a nemzetközi fesztiválok kulturális térképére. Az esemény előadó-művészeti, vizuális, filmművészeti, irodalmi, gasztronómiai értékek bemutatásával immár hatodik éve kölcsönöz a városnak sajátos művészeti arculatot, segíti elő, hogy lakói befogadhassák a világ legkülönbözőbb formában megjelenő művészeti értékeit, keretet biztosít a művészet és közönsége közötti kölcsönhatások érvényesülésének. Delhi Művészeti Fesztiválja arra törekszik, hogy áttörje a földrajzi határokat, túllépjen a kulturális sztereotípiákon, otthont adjon a különféle művészeti ágaknak és egy csokorba gyűjtse az esztétikai értékeket. Tavaly már 50 helyszínen közel 2000 művész mutatkozhatott be a világ összes kontinenséről.

2012. november 5-én a Zorba the Buddha rezidencia stúdiójában és november 6-án a kísérletező színházak előadásainak bemutatásával jeleskedő újdelhi Shri Ram Központokban (Shri Ram Centre for Performing Arts) látható a Tojáséj című non-verbális előadás, amely erre az alkalomra összeállított változatos zenei kollázson keresztül (a magyar klasszikusoktól a modern zenéig) játékos lendülettel teszi népszerűvé Weöres Sándor törékeny szépségű egysorosát.

Újdelhiből a Tojáséj előadás a tibeti festői környezetű Dehradunba utazik a Virasat Fesztiválra, ahol 2012. november 8-án lép fel a társulat. A Virasat (a Virasat hindu nyelven örökséget, örökrészt jelent) olyan kulturális fesztivál, melyet a klasszikus zene és zenei kultúra fiatalok közötti terjesztése és népszerűsítése érdekében alapították 1995-ben. Az összművészeti fesztivál a nemzetközi filmművészetnek, tánc és színházi előadásoknak, workshopoknak és beszélgetéseknek ad otthon India legkülönbözőbb oktatási intézményeinek helyszínein.

India után Iránba vezet a társulat útja, egy olyan kultúrába, ahol a művészet a mindennapok egyik leghitelesebb tükre. A perzsák számára a fesztivál jelzésértékű, ebből szűrik le, hogyan viszonyul hozzájuk a nagyvilág. A teheráni FADJR Nemzetközi Színházi Fesztivál az ország legjelentősebb színházi eseménye, mely tavaly ünnepelte 30 éves jubileumát. A fontos nemzetközi fórum mindenekelőtt a minőségi színházak, társulatok és produkciók bemutatását, promócióját szolgálja.

Többszöri felkérés után 2013. január végén a Maladype Übü királya sarokba halmozott újságpapírkötegeken „színháztalanít” és „kreál színházat” a perzsa fővárosban. A teheráni nemzetközi FADJR Fesztiválon az Übü király négy alkalommal mutatkozik be.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr347999711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása