7óra7

Szegedi Szabadtéri Játékok: irány a hakni? – Barátok közt: Kelemen Csabát akarja igazgatónak a szegedi Fidesz

Szegedi Szabadtéri Játékok: irány a hakni? – Barátok közt: Kelemen Csabát akarja igazgatónak a szegedi Fidesz

2013. 07. 07. | 7óra7

Kohári, Kelemen, két jó barát

A vezetőváltás indoklása egyszerű: Kelemen Csaba Kohári Nándor fideszes képviselő "jó barátja". A Szegedi Szabadtéri Játékok alá tartozó REÖK-ben az egyik kiállítás botrányt kavart Szegeden, Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben című installációt többen az Utolsó vacsora kifigurázásának tartják (bár utóbbin 13 szereplő, az installáción 12 teríték van), a helyi Fidesz álláspontja azonban az, hogy "egy közpénzből fenntartott intézményben nem lehet olyat tenni, ami sokak érzékenységét sérti".

|{background:#ddd; font-size:11px; padding: 5px 10px}. Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök állásfoglalása a REÖK kiállításán szereplő installációról: "A napokban nagy vihart kavart a médiában Győrffy László Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben című, a szegedi Reök-palotában kiállított installációja. Egyesek a vallásos érzület elleni provokációnak tartják, mások egyszerűen tudatlanságról beszélnek. Bármilyen esetleges rosszindulat vagy talán kulturális deficitből fakadó balul sikerült szándék vezette a művészt, illetve a kiállítás szervezőit, hasonló jelenségekkel szembesülve a katolikusokra nem a megsértődés vagy a hangos, de értelmetlen tiltakozás jellemző. Az ilyen vélt vagy valós provokációk arra serkentenek bennünket, hogy még tudatosabban és vonzóbb módon tanúskodjunk sajátos értékeinkről.
A Szeged–csanádi Egyházmegye nem tartja magát illetékesnek annak eldöntésére, hogy a székvárosában kiállított műalkotás mennyiben képvisel művészi értéket. Az egészen biztos, hogy a terített asztalon az emberi ürüléket kínáló 12 tányér mint műalkotás nem felel meg a katolikusok, a keresztények ízlésének. A kisebbség véleményének tiszteletben tartása, illetve a tolerancia azonban arra indít bennünket, hogy ne rontsuk el azok jó étvágyát, akik ily módon kívánják csillapítani a művészet és a kultúra iránti éhségüket." (forrás: Délmagyarország) |

A mondvacsinált "botrányból" napirendi pont lett a szegedi kulturális bizottság ülésén. Jól előkészített napirendi pont.

Kelemen Csaba

A bizottság ülésére Bátyai Edinát nem hívták meg, ellenben Kelemen Csaba színész, illetve az általa művészeti vezetőnek felkért Sasvári Sándor is megjelent, akik nyilvános ülésen ismertetik majd művészeti koncepciójukat. Solymos László alpolgármester hihetetlennek és megdöbbentőnek nevezte, hogy a kulturális bizottság műsorpolitikát akar meghatározni a szabadtérin és el akarja dönteni, ki rendezzen és ki nem a szabadtéri játékokon.

A zuhanó nézőszám ígérete

Kelemen elmondta: ha tud, változtat a Szabadtéri jövő évi programján. Előbb azonban meg kell ismernie az aláírt szerződéseket. Közölte: nem tudja például, hogy az István, a királyt rendező Alföldi Róberttel van-e már aláírt szerződése a Szabadtérinek. (Kelemen persze azt sem tudja, hogy a produkció jogtulajdonosával való egyeztetés nélkül nehéz lesz a rendező személyén változtatni, vagyis könnyen lehet, hogy a nagy igyekezetben az István, a király nem lesz műsoron a Szegedi Szabadtéri Játékokon, ami az eladott jegyeket és bérleteket tekintve is nagy veszteség lenne Szeged városának és a Szabadtérinek mind anyagi, mind erkölcsi értelemben.)

Kelemen Csaba az egri Gárdonyi Géza Színház társulatának tagja, vendégszerepelt a Kassai Thália Színházban. 1994 óta az Agria Játékok igazgatója, szimbiózisban másik jó barátjával, Blaskó Balázzsal, akit 2011-ben az egri színház élére neveztek ki, gyalázatos pályázatát honorálandó. Az egri színház nézőszáma egyébként azóta meredeken lefelé esik. Kelemen igazgatói és művészi működéséről árulkodik, hogy az Agria Nyári Játékok idei több előadása érdeklődés hiányában elmaradt, ami összefüggésben áll a műsorra tűzött, jellemzően hakniprodukciók színvonalával.

Nem engedi le a színvonalat

Kelemen Csaba a Szegedi Városi TV-nek nyilatkozott terveiről amelyből kiderül: fogalma sincs a Szegedi Szabadtéri Játékok eddigi műsorpolitikájáról. De nem csak arról, hanem a kecskeméti KOZSZT-ról sem: az országban (és a határon túl) bemutatott operett- és musicalelőadásokat hozná a Szegedi Szabadtérire. Elmondta: a szándéka szerint színvonalas előadásokban, amelyek a nemzeti tudatot kívánják majd erősíteni, számít a Szegedi Nemzeti Színház társulatára. Úgy gondolja, hogy a Szegedi Szabadtérin ifjúsági előadásokat is be kellene mutatni (ami az értelmezésében azt jelenti, hogy amatőr fiatalok mutassanak be darabokat helyi színészek rendezésében). Zenés, szórakoztató, látványos és könnyű, illetve nagy drámai előadásokat tervez. "Nem lehet leengedni akármilyen áron sem a színvonalból" - nyilatkozta az egyetlen szakmai elismeréssel, díjjal sem rendelkező színész.

A város a fontos – vagy a barátság?

Bátyai Edina Bátyai Edina igazgatása alatt a Szegedi Szabadtéri Játékok sikertörténet: a tervezett látogatószámot sikerül meghaladni. Tavaly kiemelkedően jól zárt a Hegyen-völgyön lakodalom néptáncprodukció (rendező: Novák Ferenc) és az évadot búcsúztató Mágnás Miska operett (rendező: Alföldi Róbert). Előbbi a műfajt már régen „temetők” körében is hatalmas meglepetést okozott: 80% feletti látogatottsággal zárt. A Mágnás pedig az utóbbi évek egyik legnagyobb, egyöntetű szakmai és közönségsikerét hozta. Az előadások átlagosan 90% feletti látogatottságot értek el. A Szabadtéri olyan elismeréseket kapott az utóbbi években, mint például Az Alföld turizmusáért díj, a Superbrands-díj, vagy a kiváló minősítésű művészeti fesztivál besorolás.

"Mikor látjuk már be, hogy ez egy szakma?"

Janik László színész, aki hosszú ideig dolgozott Szegeden, így kommentálta a hírt: "Én nagyon sok mindennel nem értek egyet, amit Bátyai Edina és a menedzsment csinált/csinál a Szabadtérin. Viszont nem is értek annyira hozzá mint ő! Sőt! Azt gondolom, hogy ma ebben az országban senki nem ért annyira Szegedi Szabadtéri Játékokhoz, mint ő. Egyszerűen azért, mert ott nőtt fel és a változó helyzetekből és körülményekből mindig tanult. Mindig rugalmasan reagált és fejlesztette magát, és nem értem, hogyan gondolhatja bárki, hogy anélkül a háttér és felkészültség nélkül, amivel Edina rendelkezik, akár csak megközelítően is tudná irányítani az intézményt? Mikor látjuk már be, hogy ez egy szakma? Hány intézményt kell még önjelölt isteneknek gajravágniuk ahhoz, hogy belássák a magas székekben ülők, hogy ez nem játék?"

Facebookon támogatják Bátyai Edinát

Az este folyamán a Facebookon létrejött egy oldal amelynek rajongói támogatják, hogy Bátyai Edina maradjon a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója.

7óra7 / MTI ÖS / Délmagyarország / Szegedi Városi TV_

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr47999511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása