7óra7

Szauna a Hősök terén és okostelefonos nyomozás a PLACCC Fesztiválon

Szauna a Hősök terén és okostelefonos nyomozás a PLACCC Fesztiválon

2013. 07. 07. | 7óra7

Az első PLACCC Fesztivál 2008-ban azért jött létre, hogy népszerűsítse a Magyarországon akkor még kevéssé ismert helyszínspecifikus művészetet. Az induláskor csak külföldi csoportok léptek fel, ám azóta egyre több hazai alkotó mutatja be formabontó köztéri produkcióit a rendezvényen. A művészek a hatodik PLACCC Fesztiválon, szeptember 21. és 30. között ismét meglepő, elgondolkodtató, provokatív és humoros akciókkal várják az újszerű élményekre fogékony közönséget Budapest számos pontján. Az idei rendezvény mottója: kép, hang, design, játék.

Minden bizonnyal nagy meglepetést okoz az idei fesztiválon a H3T Architekti installációja. A cseh építészek köztéri szaunát készítenek a Hősök terén, a Műcsarnok teraszán, amit a látogatók akár ki is próbálhatnak. A pihenésre, relaxációra vágyó fesztivállátogatók szeptember 23. és 30. között hétköznap délután öttől, hétvégén pedig délután 4-től este 9 óráig ülhetnek be a kabinba, hogy 60 vagy 90 percre kieresszék a gőzt. A helyszín adottságaiból adódóan a vendégeknek olyan élményben lehet részük, amire máshol nem nyílik lehetőség. A kabin kis ablakán át ugyanis a szaunázók rálátnak a Hősök terére, a forgalmas Dózsa György út-Andrássy út csomópontra, vagyis élvezhetik a nyugalom és a nyüzsgés közötti kontrasztot.

Szauna

A cseh H3T Architekti a hagyományos építészeti tervezés mellett természetes anyagokat és egyszerű formákat használó köztéri installációkkal vívott ki magának hírnevet. A csapat az elmúlt években épített már többek között mozgó bicikli-szaunát és egy hídról lelógatott lebegő szaunát, gőzfürdőt a prágai folyóparton és teaházat egy dombtetőn, ahonnan teafőzés közben csodás kilátás nyílt az alatta elterülő városra. A látvány és a design miatt a csoport installációi önmagukban is műalkotásoknak tekinthetők a városi környezetben, másfelől pedig speciális közösségi helyeket nyitnak egészen rendkívüli helyszíneken.

Az olasz ZimmerFrei alkotócsoport nyáron audio-vizuális városportrét forgatott Budapesten helyi lakosok bevonásával. A végeredményt, vagyis a Temporary 8th című, helyszínspecifikus filmet egy alkalmi szabadtéri moziban, a VIII. kerületi Leonardo Kert nevű közösségi kertben vetítik le a PLACCC Fesztivál látogatóinak.

Tidy City

Ugyancsak népszerűnek ígérkezik az okostelefonokra kifejlesztett, helymeghatározáson alapuló városi játék, amit a TOTEM (D/F), a Fraunhofer FIT (D) és Michael Straeubig (D) mutat be Budapesten. A szeptember 21. és 25. között a PLACCC Fesztiválon zajló játékban a résztvevők saját vagy bérelhető Androidos okostelefonnal indulnak el a startpontról, a Ráday utca 58. szám alatti Jedermann Kávézótól, majd a készülék segítségével feladványokat keresnek és oldanak meg. A kérdések az épített és természetes környezetre, történelmi örökségünkre vagy éppen társadalmi problémákra utalnak a városkép részletein keresztül. A játékosoknak első lépésben a feladványok helyét kell megkeresniük a környéken, vagyis a IX. kerületben. Ehhez a telefon képernyőjén látható térkép és a narancssárga ikonok adnak támpontot. Aki a megfelelő helyre ért, az érintőképernyőn „begyűjtheti” a feladványt, vagyis egy rövid leírást és fényképet kap. A képen egy első pillantásra be nem azonosítható városi részlet szerepel. A kapott információk és a fotó alapján kell rájönni, vajon milyen „városi tárgyra” vonatkozik a feladvány, és hol található a valóságban. A megoldás lehet egy szobor, egy emlékmű vagy akár egy épület, de közös bennük, hogy a mindennapokban talán észre sem vesszük őket. A Tidy City című helymeghatározáson alapuló városi játék lényege, hogy a játékosok észrevegyék az apró részleteket, felfedezzék az észrevétlen csodákat, rendet tegyenek a nagyvárosi káoszban, és közben jól szórakozzanak. A játékot egyedül vagy két-három fős csapatokban érdemes kipróbálni.

A Tidy City játék a TOTEM nevű német-francia kutatási program keretében a Fraunhofer FIT és a Telecom & Management SudParis együttműködéséből született. A játékot külföldön már bemutatták, de aki esetleg Berlinben játszotta, egészen más élményt kap Budapesten, hiszen az alkotók minden városban új játékpályát fejlesztenek helyi résztvevők segítségével. A PLACCC Fesztiválra készült budapesti változathoz Kovács Krisztina dramaturg és a német alkotók közösen fogalmazták meg a feladványokat úgy, hogy azok fejtörést okozzanak és a játék végére összeálljon belőlük a környék története.

Holland designerek és magyar alkotók hétköznapi tárgyakból készítenek kísérleti konstrukciókat az idei PLACCC Fesztiválon. A holland ReFunc csoport és a magyar D1618 Műhely Kukucska Gergely építész vezetésével új funkciót ad a megszokott tárgyaknak az úgynevezett upcycling jegyében.

City Noises

Városi hangokkal, zajokkal kísérleteznek a magyar Szövetség ’39 Művészeti Bázis, a finn Crucible Studio, a brit Ravensbourne és a szintén brit Stream Arts alkotói a City Noises című projekt keretein belül nemzetközi együttműködésben. Az időnként meghökkentő, ugyanakkor szórakoztató élményen túl mind a négy produkció társadalmi kérdéseket érint, például a homofóbiát, a sztereotípiákat, az elidegenedést és a kommunikáció hiányát.

Antal Balázs, Hatházi László és Fodor Zoltán képzőművészek egy már-már elfeledett köztéri szobrot és annak alkotóját ünneplik a XI. kerületben, a Váli utcában. Ritkán használt sgrafitto technikával óriási falképet készítenek, és élő, közösségi térré varázsolják a kissé elhanyagolt kertet két bérház között a PLACCC idejére.

>>> A PLACCC 2012 programja a 7óra7-en

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr607999957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása