7óra7

Spinoza Zsidó Fesztivál tizedszer Budapesten

Spinoza Zsidó Fesztivál tizedszer Budapesten

2013. 07. 07. | 7óra7

A több mint kéthetes kulturális seregszemlén 20 programon szórakozhat a közönség, ebből a négy premier ősbemutató lesz - tájékoztatta az MTI-t a szervező Spinoza Ház.

A Dávid király zsoltárai című előadás az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz szeptember 6-án. Negyven művész működik közre. Izrael második királyának, Dávidnak a zsoltárait Hegedűs D. Géza színész mellett hat további művész tolmácsolja, majd zenében a Sabbathsong Klezmer Band szólaltatja meg, s mindezt Fekete László főkántor és a Kinneret kórus teszi zeneileg gazdagabbá.

A Spinoza Színház Karinthy-premierje szeptember 5-én a Kohn család történetét eleveníti fel a leghíresebb Karinthyig, Frigyesig, az íróig. A darab korrajz is egyben, továbbá történetek Budapestről Berlinen át Stockholmig és sztorik "Európa legszebb zsidó nőjéről”, Karinthy feleségéről, Böhm Arankáról. Karinthy szerepében Székhelyi Józsefet láthatja a közönség.

Gershwin (született Jacob Gershowitz) élete igazi amerikai sztori: a szegény orosz zsidó bevándorlók gyermeke egy generáción belül Amerika legnagyobb zeneszerzőjévé válik. Hogy ki volt valójában ez az ember, azt mutatja be sok zenével és legalább 100 filmetűddel a szeptember 20-i előadás, amelyet Hubai Gergely írt.

Fényes Szabolcs Száz évvel ezelőtt született Fényes Szabolcs zeneszerző, a filmzene és a slágerek "királya". 1944-ben, amikor Fényes a Fővárosi Operettszínház igazgatója volt, sok zsidó művészt bújtatott és sokaknak adott munkát. A darabbal állít emléket Fényes Szabolcsnak a Spinoza Színház. A bemutató szeptember 18-án lesz.

A premiereken kívül az elmúlt kilenc év fesztiváljaiból ismét bemutatják a legsikeresebb darabokat, köztük a Címzett ismeretlen című levéldrámát, amelyet Groó Diana rendezett, a két szereplő Kulka János és László Zsolt. Láthatják az érdeklődők A Guru és a Jentl című zenés játékot, illetve a Frida című, Frida Kahlo mexikói festőművész élet bemutató kuplé-operát.

A legújabb zsidó kabaré Bächer Iván tollából ismerhető meg. A most 100 éve született Alfonzó humorán is lehet szórakozni. Heller Ágnes filozófus Érzelmek a zsidó bibliában címmel tart előadást, Ungvári Tamás estjén arról a dilemmáról értekezik, hogy a magyar zsidók a XIX-XX. század fordulóján válaszút előtt álltak, hogy a cionizmust vagy az asszimilációt válasszák.

A fesztivált újévi koncertek gazdagítják. A zsidó újév, a _ros hasana_ idén szeptember 16-tól 18-ig tart. A Lámpás pincében négy koncert lesz: az elsőn Gerendás Péter és Kardos Dániel középkori zsidó dallamokat játszik gitáron, majd a zsidó improvizatív zene estje következik. Később elhangzanak jiddis, ladino és liturgikus zsidó dallamok.

A zárókoncerten, szeptember 22-én a Tzomet együttes mizrahi (közel-keleti), szefárd (spanyol zsidó), délszláv, és autentikus roma zenét fog megszólaltatni. Ezekre a koncertekre ingyenes a belépés csakúgy, mint Avi Neser 2004-ben készült, A világ végén fordulj balra című izraeli játékfilmjére, amelyet magyar felirattal vetítenek szeptember 8-án.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr788000139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása