7óra7

Megnyitották az első Visegrádi Négyek Fesztivál és Színházi Találkozót

Megnyitották az első Visegrádi Négyek Fesztivál és Színházi Találkozót

2013. 07. 07. | 7óra7

Absinth - Bakos-Kiss Gábor, Mészáros Tibor A visegrádi csoport (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) országaiból érkező színházi társulatok előadásait vonultatja fel a fesztivál július 3. és 7. között a Váci Dunakanyar Színházban. A rendezvény fővédnökségét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, védnökségét Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakcióvezetője és Fördős Attila váci polgármester vállalta.

Harrach Péter a megnyitó előtti sajtótájékoztatón kiemelte: a V4-nek komoly politikai jelentősége van, nagyjából azonos méretű és fejlettségi szinten álló kis és közepes államok Európában együtt képviselik az érdekeket. E fontos politikai szemponton túl azonban létezik egy kulturális is: évszázadokon keresztül egymás mellett élve a négy nép körében hasonló kultúra alakult ki - fogalmazott.

A politikus hangsúlyozta: a fesztivál megszervezése jelentős kezdeményezés, mert így a közös politikai érdekeket képviselő visegrádi csoport egyúttal a kulturális értékeit és hagyományait is együtt jelenítheti meg. Vác a kultúra városa, ezért illő, hogy itt tartsák ezt a rendezvényt - tette hozzá.

Fördős Attila hangoztatta, hogy Vácon az elmúlt években jelentős kulturális változás történt, a helyi amatőr színjátszó kör kinőtte korábbi kereteit, önálló színtársulattá fejlődött, és ma már e fiatal társaság erejét egy nemzetközi fesztivál szervezése sem haladja meg.

A fesztivállal olyan együttműködés jöhet létre, amelytől a térség megerősödhet, és jó, hogy ebben Vác kezdeményező szerepet vállalt - vélekedett.

Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a fesztivál a július elsején kezdődött magyar V4-elnökség programjának része, de a tervek szerint évről évre a városban rendezik meg. Közölte: hatalmas összefogás eredményeként tarthatják meg a fesztivált kevesebb mint három hónappal a színház megnyitása után.

Az ötnapos fesztivál nyitóestjén Kis Gergely Márton citeraművész és az Everdance Táncszínház lépett fel. Csütörtökön a csehországi Tesini Színház Diagnózis című mozgásszínházi előadása, majd Hobo és Bandája koncertje várja a közönséget. A debreceni Csokonai Színház pénteken vendégszerepel Olt Tamás Absinth című "derűs zuhanásával", ezt Rúzsa Magdi koncertje követi. Neil LaBute amerikai drámaíró Faragjunk férfit című darabját hozza el Vácra szombaton a lengyelországi Jan Kochanowski Popular Színház (Radom), utána Dolhai Attila és Vágó Bernadett ad koncertet Szabó P. Szilveszter vendégségével.

A találkozó utolsó napján a Zsolnai Városi Színház mutatja be Iva Klestilová Lombzúgás című drámáját, majd a fesztivál záróünnepségeként a négy társulat művészei közös, többnyelvű előadással jelentkeznek.

A színházi előadások helyszíne a Váci Dunakanyar Színház, a koncerteket a közeli Vörösház udvarán rendezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr497998123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása