7óra7

Ionesco-abszurd a Malomudvarban

Ionesco-abszurd a Malomudvarban

2013. 07. 07. | 7óra7

A kopasz énekesnő a félig román, félig francia származású Eugène Ionesco első színpadi műve. Megírására egy angol társalgási nyelvkönyv abszurd mondatai, a kispolgári lét abszurd valósága ihlette: a példamondatok tanulmányozása közben rádöbbent a kispolgári lét abszurditására. A darab 1950-ben került színpadra, megteremtve ezzel az abszurd színház világát. A darabban a London környéki Smith házaspár vendégül látja a Martin házaspárt, közben benéz hozzájuk a környék tűzoltóparancsnoka. Ennyi. Az intrikát, a szövődményt már az abszurdum helyettesíti.

A kopasz énekesnő

Eugène Ionesco A szerző szerint: "Nevetségesek vagyunk. Ebből a szemszögből kellene magunkat látnunk. Csak a humor – legyen az rózsaszín, vagy fekete vagy kegyetlen – szóval csak a humor képes nekünk visszaadni a derűt."

Ionesco következő művei is többnyire egyfelvonásosak, amelyek első nézésre, olvasásra nem szólnak semmiről, értelmetlen párbeszédek követik egymást, és csak a végén merül fel a nézőben, olvasóban, hogy a tartalom nélküli jelenetek értelme és mondanivalója maga a tartalomnélküliség: az, hogy nincs mit mondani, mert közben létünk szép csendben kiüresedett.

Eugène Ionesco 1909. november 26-án született az Olt megyei Slatina városában, Romániában. Apja román, míg anyja francia zsidó volt, így gyermekkorának jelentős részét Franciaországban tölthette, de a szülei válása után, 1925-ben visszatért apjával Romániába. A bukaresti egyetemen szerzett francia nyelvtanári diplomát 1933-ban, diplomamunkáját a francia irodalomról írta. 1936-ban nősült meg, házasságából egy lánya született. 1938-ban családjával visszatért Franciaországba, hogy anyagot gyűjthessen a doktori cím megszerzéséhez szükséges munkájához. A II. világháború ezen gyűjtőmunka közben érte őket, ezért úgy döntöttek, hogy ott maradnak. 1970-ben az Académie Française rendes tagjává választotta. 1994-ben, 84 éves korában érte a halál. Mivel szinte kizárólag francia nyelven írt, joggal tekintik – félig román származása ellenére – francia írónak.

A kopasz énekesnő

Az előadást Szegvári Menyhért állította színpadra, az egri Eszterházy Károly Főiskola Szuszogó Színházának átdolgozásában és szereplésével. A társulat tagjai: Bokor Ágnes, Győri Zsuzsanna, Horváth Ádám, Hrozik Márk, Oláh Enikő, Stefán Ágnes, Szabó Gábor, Tóth Viktor, Vigh Évi, Vígh Szilvi.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr538000637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása