7óra7

Harmadik napja tart a miskolci SZEM

Harmadik napja tart a miskolci SZEM

2013. 07. 07. | 7óra7

Gemza Péter workshopja A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem két előadása (BÍÍT és Toldi mellett egy svájci (Én vagyok te… egy Bosznia-hercegovinai (1984 és egy lengyel (Júliának meg kell halnia előadással ismerkedhettek meg csütörtökig a fesztiválozók és a miskolci közönség. Az előadások után, a nap végén először Tasnádi István, csütörtökön pedig Háy János beszélgetett az alkotókkal és az érdeklődőkkel.

Szerdán elkezdődtek a workshopok is. Horváth Csaba táncos, rendező-koreográfus mozgás- és színészetgyakorlatokon keresztül fejleszti az alkotói és előadói készségeket. Sáry Bánk zeneszerző kreatív zenei gyakorlatain szerepet kap a kreativitás, a koncentráció és a memória fejlesztése. A társas ének, a kóruséneklés műfajának mélyebb rétegeibe Szabó Mónika karvezető enged bepillantást. Gemza Péter táncos, koreográfus „A színész mint marionett” című workshopja a mozgató és a marionett egységének különlegességébe vezeti be a résztvevőket. A workshopokon a fesztiválozók és a miskolci színház művészei is részt vesznek, a tanultakat pedig február 9-én, szombaton 10 órától mutatják be az érdeklődőknek a balett-teremben.

A fesztivál kísérőprogramjának része volt a Kaposvári Egyetem II. éves hallgatóinak nyílt órája február 6-án. Kocsis Pál osztálya „Etűdök Beckettre és Csokonai Vitéz Mihályra” című záróvizsgáját mutatta meg a fesztivál közönségének, akik így bepillantást nyertek a kaposvári módszerekbe is.

Összesen kilenc előadást, négy filmet, egy kiállítást, egy nyílt órát, három beszélgetést láthatott-hallgathatott az a több mint ezer ember, aki csütörtökig ellátogatott a SZEM előadásaira.

A miskolci SZEM további előadásai

*Látogatás (Heimsuchung/Nawiedzenie)*

Bruno Schulz elbeszélései alapján

August Everding Bajor Színházakadémia, München és Ludwik Solski Állami Színművészeti Akadémia, Krakkó előadása.

Német, lengyel, angol és magyar vetített szöveggel

A német-lengyel koprodukcióban készült előadás a tragikus sorsú lengyel író és képzőművész novelláskötetén alapszik. Az önéletrajzi ihletésű írások egy apa és egy fiú kapcsolatán keresztül a gyengülő test, az elkerülhetetlen elmúlás problémáját járják körül, de az előadás nem követ lineáris történetet, sokkal inkább megpróbálja visszaadni Schulz misztikus, sötét, látomásos prózájának hangulatát.

A produkció tizenöt, különböző szakokon tanuló diák együttműködésének eredménye. A tanári irányítás nélkül létrehozott előadás közös műhelymunkák keretében formálódott, Münchenben és a krakkói Akadémia bytomi Táncszínházi Tanszékén 2012 nyarán. Az előadást októberben meghívták a szentpétervári Baltic House Fesztiválra is.

*Előadás:* 2013. február 8. 19 óra – Csarnok

*Arany János: Toldi*

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest

Magyar nyelvű előadás angol felirattal

Szereplők: Gyöngy Zsuzsa, Hegymegi Máté, Horkay Barnabás, Nagy Norbert Zsolt, Pallag Márton, Varga Krisztina, Zsíros Linda
Zene: Dresch Mihály
Rendező: Horváth Csaba

Osztályvezető tanár: Lukáts Andor, Horváth Csaba

Toldi

Az előadás során a teljes Arany-mű elhangzik, miközben a mozgás, a zene, a tánc a szöveg szerves részévé válik. "Az igazi kihívást az jelentette, hogy hogyan tudunk egy klasszikus, veretes művet megszólaltatni a kortárs színház nyelvén." (Horváth Csaba)

„Igyekszünk megcáfolni […] az előítéleteket, és bebizonyítani, hogy nem poros Arany szövege, hanem élő és valódi érzelmeket, vágyakat, haragot, szeretetet, indulatot, barátságot, töménytelen humort és mindent elsöprő energiákat hordoz magában. A táncot, a zenét, a képzőművészetet és a mozgást segítségül híva szólaltatjuk meg a Toldi teljes szövegét." (Pallag Márton)

„Ej, de dum-dum zene szól ma már, szól ma már a réteken,
Nem pacsirta, sárgarigó, mint régen,
Ej, sárgarigó énekének, énekének nincs párja,
A jó ember, ej, de szíve vigasztalása.
 
Ej, de dum-dum zene, milyen nagy, ej, de nagy a te hatalmad,
Te melletted erdő-mező nem alhat,
Ej, pedig jó az Isten, megmutatja, megmutatja, hogy mi a szép,
Hallgasd meg az erdő-mező énekét…
Ámen” (Dresch Mihály)

*Előadások:* 2013. február 7. 20 óra és február 8. 18 óra – Csarnok

A tavasz ébredése *Frank Wedekind: A tavasz ébredése

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest

A színművész – bábszínész szakirány (2008-2013) osztály munkája.

Magyar nyelvű előadás angol felirattal.

Szereplők: Andrusko Marcella, Bohoczki Sára, Czupi Dániel, Eke Angéla, Fehér Dániel, Fritz Attila, Hoffer Károly, Ivanics Tamás, Makra Viktória, Márkus Sándor, Mórocz Adrienn, Spiegl Anna, Szolár Tibor
A rendező munkatársa: Rigó Anna
Rendező: Alföldi Róbert

Osztályvezető tanár: Meczner János, Csizmadia Tibor

"- Láttál te már lányt egyáltalában?
- Láttam.
- De mindenestül?
- Mindenestül."

És A tavasz ébredését pucér babákkal? Mindenestül? És negyedéves bábszínész hallgatókat a babák mögött? De mindenestül?

A serdülőkori ébredező, fojtott és fojtogató szexualitás problémadarabja. 16 éven aluliaknak nem ajánlott!

*Előadások:* 2013. február 9. 17 óra és 20 óra – Nagyszínház színpada

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr447999113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása