7óra7

Gólem Fesztivál - Tömény zsidó

Gólem Fesztivál - Tömény zsidó

2013. 07. 07. | 7óra7

Hogyan lehet a zsidó karaktert bemutatni a színházban? Van-e elég bátorság, elszántság és akarat a színházi szakmában, hogy a zsidóval, mint művészileg megválaszolható kérdéssel a sztereotípiákon túl szembenézzen?

A fesztivál négy napja során a Gólem Színház magyar, lengyel, izraeli, német rendezők és írók bevonásával, zsidó tematikájú színdarabok bemutatásával arra keresi a választ, hogyan jelenik meg a zsidó mint karakter, hős, antihős, áldozat, ellenségkép stb. a 21. század színházaiban.

A Gólem Fesztivált a Mohácsi János rendezte A Dohány utcai seriff című darab nyitja meg (kritikánk itt olvasható). Mucsi Zoltán, Lázár Kati, Thuróczy Szabolcs tolmácsolásában Artur Pałyga, a kortárs lengyel drámairodalom egyik legsikeresebb alkotójának darabját A zsidó című előadást hallhatja Magyarországon először a közönség a Nézőművészeti Kft. társulat felolvasásában.

A Gólem Fesztivál mindegyik napja tematikus beszélgetéssel zárul. Vasárnap, április 14-én a lengyel kortárs dráma legnagyobb alakjával, Tadeusz Słobodzianekkel, a Katona József Színházban nagy sikerrel futó A mi osztályunk című darab írójával beszélget Pászt Patrícia, a Krakkói Magyar Centrum megalapítója és igazgatója.

A Gólem Fesztivál egyik kiemelkedő vendége az izraeli Shimon Levy, aki a Tel Aviv-i Egyetem színházi tanszékén tanít. Shimon Levy a Bibliáról mint lehetséges és megrendezhető színdarabról, illetve az izraeli színházról tart nyilvános szemináriumot.

A Fesztivál keretében mutatkozik be a Gólem Színház tantermi projektje, amely a társadalmi toleranciafeljesztést segíti. A Lefitymálva című előadás első 13 percére épülő beszélgetést a Haver Alapítvány infromális oktatásra képzett önkéntesei vezetik az alkotók és a színeszek bevonásával. A diákok számára szervezett tantermi projekt zárt keretek között történik, míg a tanároknak szóló nyitott, bárki részt vehet benne.

Fesztiválon belül színház szakmai workshopra is jelentkezhetnek profik és nem profik egyaránt. A program meghívott előadói: Shimon Levy egyetemi professzor, Dori Engel, színész, Visky András, dramaturg, író, Borgula András, rendező.

A Lefitymálva (írásunk itt olvasható) komédia mellett a Gólem Fesztivál keretében utoljára látható Magyarországon a Ha lesz egy férfinak... (írásunk itt olvasható) című előadás. Frenák Pál és Visky András Tóra értelmezését rendezte egy darabba Borgula András. A darab kísérleti és kivételes. Helyüket térben és időben kereső mondatok, zajok, mozdulatok váltakoznak a színpadon. Az engedetlen fiúról szóló Tóri történet mélysége és a talmudisták igazságot kereső törekvése fonódik össze egy rendkívüli előadássá.

A Gólem Fesztivál különleges felolvasószínháza lesz a G6 produkció. Kárpáti Péter íróiskolájának 8 tanulója kapta meg 2013-ban azt a feladatot, hogy újra értelmezzék és interpretálják az ősi zsidó történetet, a Gólem legendáját.
6 rövid történet, 6 báb és 6 stílus keveredik az előadásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr617998865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása