7óra7

Fesztiválon szerepel az Aradi Kamaraszínház Vişniec-előadása

Fesztiválon szerepel az Aradi Kamaraszínház Vişniec-előadása

2013. 07. 07. | 7óra7

Az Aradi Kamaraszínház Matei Vişniec: Lovak az ablakban című előadással vesz részt az évente Piteştiben (Románia) megrendezett XVI. Nemzetközi Stúdiószínházi Fesztiválon, valamint a III. Balkáni Színházak Fesztiválján, amelyre a román társulatok mellett szerb, albán, makedón, valamint bolgár társulatok kaptak meghívást. A Párizsban élő román szerző abszurd tragikomédiáját november 19-én játssza az aradi színház.

A tavalyi szemlén az Aradi Kamaraszínház Rudolf Hess tízparancsolata című előadásában nyújtott alakításáért Harsányi Attilának ítélte a fesztivál legjobb férfi alakításért járó díját, az Aradi Kamaraszínház és a szegedi MASZK Egyesület koprodukcióban készült Kvartett című előadása pedig a zsűri Interkulturális Párbeszéd különdíját nyerte.

Az 1956-ban született Matei Vişniec Lovak az ablakban című drámáját 1987-ben a bukaresti ősbemutató előtt egy nappal betiltották, és csak 1989 után kerülhetett Romániában színpadra. Vişniec darabjait többek között Franciaországban, Lengyelországban, Oroszországban, Hollandiában, Svájcban, Németországban, Kanadában, Belgiumban, Olaszországban, az Egyesült Államokban, Ausztriában, Finnországban, és a Moldovai Köztársaságban is játszották.

Lovak az ablakban - Tapasztó Ernő

A Lovak az ablakban a Ionescói abszurdból kiinduló, de az abszurd drámát parodizáló, a görög színházi hagyományokhoz is visszanyúló, a történelmet a bagatell szintjére emelő, de a babona világát sem mellőző iróniával teletűzdelt parabola a háborúról, a háborút megelőző borzalmakról, az emberi viszonyok párhuzamos világokban futó ellehetetlenüléséről.

Az előadásról szóló írásunk itt olvasható.

>>> Lovak az ablakban - színlap, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr257999571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása