7óra7

FESZtáv – a Független Előadó-művészeti Szövetség a POSZT-on

FESZtáv – a Független Előadó-művészeti Szövetség a POSZT-on

2013. 07. 07. | 7óra7

Az interaktivitás és az improvizáció jegyében izgalmas előadással kezdődik a három napos fesztivál. A Konzervnyitó Akciócsoport rendhagyó művészi közösségét a magyarországi improvizatív zenei színtér fiataljai hozták létre: Ávéd János és Bacsó Kristóf szaxofonosok, Lukács Miklós cimbalmos, Oláh Szabolcs gitáros, Szabó Dániel zongorista, Barcza Horváth József nagybőgős és Dés András ütőhangszeres. Témáik legtöbbször nem zenéhez kapcsolódóak, a feltétel az, hogy inspirálóak legyenek. A FESZtáv nyitóestjének vendége Pelényi Margit, pécsi építész lesz. A program mozgatórugója az interaktivitás: estjük igazi közösségteremtő esemény lesz, melyen párbeszéd alakul ki zene és társművészetek, szakmabeliek és laikusok, előadók és közönség között.

Kucok - játssz velünk mesét A másik zenei program – a Feltétlen Reflex – független zenész improvizátorok vezetésével reflektál a POSZT versenyprogramjának Vágyvillamos és Nordost című előadásaira. A rögtönzés és a szabad asszociációs gondolkodásmód jegyében olyan új kompozíciók születnek, melyek körüljárják egy-egy színházi előadás bizonyos motívumait többek közt Fenyvesi Márton, Gyémánt Bálint és Ülkei Dávid szervezésében.

A színházi nevelési előadások fontos részét képezik a FESZtáv eseménysorozatnak, ezek a programok társadalmi, erkölcsi vagy lélektani problémákat járnak körül gyerekekkel, fiatalokkal közösen. A színház mint eszköz van jelen, a résztvevő fiatalokat pedig a színész-drámatanárok aktívan bevonják a színházi előadásba. A gyerekek így nemcsak megfigyelői, hanem sokszor írói is a színpadon megjelenített történetnek. A FESZ Színházi nevelési szekciója minden iskolás korosztály számára tart színházi nevelési programot. A kisebbeknek szól a Kerekasztal Színházi Nevelési Központtól a Mézeskalácsház, valamint a Tünet Együttestől a Kucok míg a felsősök és gimnazisták a KÁVA Kulturális Műhely Bábok és a Krétakör Mobil című produkcióit nézhetik meg.

A színházi nevelési programokhoz kapcsolódóan a Társadalmi felelősségvállalás az előadó-művészetekben címmel konferenciát is szervez a FESZ. A konferencia témája a színházi nevelési csoportok, társulatok, kőszínházak, független intézmények céljainak, feladatainak meghatározása – demokrácia projektek, integrációt támogató előadások, közösségi színház, ifjúsági programok – egy-egy mintaprojekten keresztül, a társadalmi szerepvállalás terén. A résztvevők között lesz a Krétakör, a Nyitott Kör, a KoMa, a MU Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Projektfabrik és a Baltazár Színház is.

Csináljuk a fesztivált! – a Független Előadó-művészeti Szövetség Kritikus szekciója által szervezett konferencián a felkért előadók – Lengyel Anna, Tompa Andrea, Jászay Tamás, Nánay István – arról beszélnek, hogy milyen volt és milyen lett a POSZT, és hogy szerintük milyen lehetne, vagy milyennek kellene lennie. Hazai fesztiválkörkép és külföldi kitekintés: szem előtt tartva a különbségeket, hangsúlyozva a hasonlóságokat. A konferenciát záró kerekasztal-beszélgetésen pedig talán még a megoldást is sikerül megtalálni. A beszélgetés moderátora: Csáki Judit.

Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő háromnapos FESZ minifesztivál egyik legizgalmasabb attrakciója a Főszerepben a város! záró előadás, amelynek előadóművészei, résztvevői Pécs lakói közül kerülnek ki. Pályázati felhívásában a FESZ amatőr művészeket, zenészeket, táncosokat, bábosokat és műkedvelő civileket is megszólított. A rendező, Schermann Márta közel húsz éve dolgozik színészként, amellett színházi rendezéseivel is egyre gyakrabban találkozhat a közönség: dokumentarista előadásaiban a professzionális művészek mellett azok a speciális élethelyzetben lévő civil emberek is megjelennek, akikről a darab szól.

Az esti programok után egy pohár bor és jókedv mellett lazításképpen találkozik szakma és közönség. A záró estén különböző művészeti ágak (színház, tánc, zene stb.) profi és amatőr képviselői összefognak és néhány perces improvizatív jeleneteket formálnak a jelenlévő közönség által megadott, kisorsolt témákra.

A termelői piacra a FESZ szervezői a legjobb helyi termékeket és eladóikat hívják meg, hogy a mediterrán piachangulattal még pezsgőbbé tegyék a Zsolnay Kulturális Negyed életét.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr698000623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása