7óra7

Értelmezések: országos diákszínjátszó találkozó Dombóváron

Értelmezések: országos diákszínjátszó találkozó Dombóváron

2013. 07. 07. | 7óra7

A találkozó idén először három részből áll, az első, dombóvári rendezvényen irodalmi műveket színpadra állító együttesek lépnek fel, április 26-án és 27-én Pápán Kapcsolódások címmel az improvizációra épülő darabokat mutatják be, május 17-én és 18-án Kecskeméten Lehetőségek címmel az ígéretes előadásokat viszik színre - mondta Szalai Ádám, az Országos Diákszínjátszó Egyesület szervezője kedden az MTI-nek. Hozzátette: a három résszel a korábbinál több - harmincöt-negyven - produkció jut el az országos találkozóra.

A pénteken kezdődő kétnapos dombóvári eseményen négy hagyományos színjátszó csoport mellett többségében drámai tagozatos középiskolák együttesei, mintegy kétszáz színjátszó lép fel.

Kortárs és klasszikus művek egyaránt szerepelnek az irodalmi adaptációk között. Két csoport Shakespeare-darabot dolgoz fel: a győri Arrabona Diákszínpad ifjúsági csoportja Nincsen apám címmel a Hamletet saját értelmezésben állítja színpadra, a veszprémi Lovassy Színpad pedig Hamlet Rómeó akar lenni című produkcióját Shakespeare-szövegekkel való játékként határozza meg, amelyhez Arany János, Mészöly Dezső és Márton László fordításai mellett saját írásokat használnak fel.

A diákszínjátszók emellett Mihail Bulgakov, Arthur Miller, Carlo Goldoni, Caryl Churchill, Háy János műveit írják, játsszák, gondolják tovább negyven-ötven perces előadásaikban.

A prózai darabok mellett két táncjáték is műsoron lesz: a nagykállói Godot Előőrse nevű együttes García Lorca Bernarda Alba háza című drámájának mozgásadaptációját adja elő, az Aula Mozgáscsoport pedig Gabriel García Marquez Szerelemről és más démonokról című regényéből kiinduló mozgásszínházi előadással jelentkezik.

Hajós Zsuzsanna, az egyesület elnöke elmondta: a négy-öt legjobb előadást a találkozó júniusi gáláján láthatja a közönség, amelyet a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) keretében rendeznek meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr397998727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása