7óra7

BÁBU Fesztivál negyedszer a Bábszínházban

BÁBU Fesztivál negyedszer a Bábszínházban

2013. 07. 07. | 7óra7

Jónás könyve - Csuja Imre A BÁBU Fesztivál célja negyedik éve változatlan: izgalmas, új utakat kereső társulatok gyerekeknek, ifjúsági közönségnek vagy felnőtteknek készült, kamara-bábelőadásait bemutatni a fővárosban. Április 3. és 5. között az eddigiekhez hasonlóan több olyan produkció szerepel a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódó, a Bóbita magazin által támogatott programban, amely Budapesten első alkalommal látható, s ezek között kitüntetett helyet foglalnak el három szomszédos ország bábosai.

A fesztivált egy kockakaland nyitja. A Cik Cak az eszéki Branko Mihajlević Gyermekszínház szöveg nélküli előadása, amelyben két bábos és egy jazztrió által elevenedik meg a színek, formák, hangok világa, ahol eltűnések és átváltozások révén rengeteg meglepetés várja az 1–3 éveseket. A Hepp Trupp bőröndökkel és egy piknikkosárral érkezik a Játszó-térre. 5 éves kortól ajánlott előadásuk címszereplői Bódog és Szomorilla azaz egy uralkodói feladatok nélküli vándor király, valamint egy szakirányú varázsdiploma nélküli tündér. Április 3-án Csuja Imre egy sokak által valószínűleg ismeretlen oldaláról mutatkozik meg: a színész Bereczki Csilla végzős bábrendező szakos egyetemi hallgató vizsgamunkájában Babits Mihály Jónás könyve című művét adja elő a báb- és az élőszínházi formában.

A legkisebb ovisoknak szól a Bábrándozók Társulat előadása a fesztivál második napján. Az Icinke-picinke tündér, avagy hol lakik a varázslat? Fésűs Éva meséje alapján készült. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház egyre erősödő bábtársulata Karel Čapek 6 éves kortól ajánlott rablómeséjét, a Vagabondót mutatja be. Az esti előadás egy pajzán história, a Kapós Böske a miskolci Csodamalom Bábszínház és Fabók Mancsi Bábszínháza koprodukciója. A magyar népi szerelmes történetekből készült vásári bábjátékra alig serdült és korosabb nézők is bátran válthatnak jegyet. Az előadás után a Színházi Kritikusok Céhével együttműködésben különleges közönségtalálkozóra, Kritikus Órára kerül sor.

A fesztivál zárónapján a veszprémi Kabóca Bábszínház egy klasszikus mesét mutat be a 4 évnél idősebbeknek, amelynek főhőse, Hüvelyk Matyi felkerekedik, hogy szerencsét próbáljon a város dzsungelében, ahol ezer veszély és akadály várja, valamint a Felvidékről érkező bábos, Écsi Gyöngyi játszik el egy tanulságokkal teli palóc népmesét. A világ kenyere ugyanis azt bizonyítja be már az 5 éveseknek is, hogy a világnak van teteje, ahonnan belátni az éj mélységéig, és van tüzes alja is, amit az igazak meg tudnak járni.

>>> A Budapest Bábszínház műsora a 7óra7-en

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr517998899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása