7óra7

Az Aradi Kamaraszínház az Európai Színházi Előadások Szemléjén

Az Aradi Kamaraszínház az Európai Színházi Előadások Szemléjén

2013. 07. 07. | 7óra7

Rudolf Hess tízparancsolata - Harsányi Attila A szemlét május 5. és 13. között rendezik Temesváron, az esemény egyik célja a mai román dráma szerepének meghatározása az európai színházi életben, különféle színházi nyelvek egységesítése a jelenkori irányzatokban. A fesztivál két párhuzamos vonalra épít: romániai és nemzetközi színházak előadásait láthatja a közönség és értékelheti a nemzetközi zsűri, amely három elismert színházi szakemberből áll: Bonnie Maranca (USA) szerkesztője és egyik szerzője a PAJ: A Journal of Performance and Art kritikai kiadványnak, a New York-i The New School for Liberal Arts/Eugene Lang College tanára; Ingrid De Ketelaere (Belgium) művészettörténész, a belga kulturális élet fontos tényezője, az NTGent (Genti Városi Színház) vezetőségi tagja, a BOZAR (Palais des Beaux-Arts, Bruxelles) kurátora; valamint Andreas Beck (Ausztria) teatrológus, a bécsi Schauspielhaus színház művészeti vezetője és menedzsere.

A fesztivál romániai vonala olyan darabokat vonultat fel, amelyek kevésbé ismertek nemzetközi téren, de szerves részét képezhetik az európai kultúrának. A fesztivál valójában az egyetlen romániai szakmai platform, amelyen a jelenkori román drámairodalom megmutatkozhat egy nemzetközi szakemberekből válogatott zsűri előtt, amely kiválasztja a fesztivál legjobb előadását. A szemlén a nemzetközi mezőnyben szerepel két cseh, egy kisinyovi és Frenák Pál magyar-francia társulata, valamint két lengyel, egy spanyol és egy japán műhely is, és számos romániai állami és független színház előadása is megtekinthető.

Az idei fesztivál szűkebb témája a mindennapi élet égető problémáit boncolja, a multikulturalizmust, az etnikai sokszínűséget, az aktív öregkort, amely témákat nem csak az előadásokban dolgozzák fel, hanem a kísérő programok témakörében is visszaköszönnek.

Az Aradi Kamaraszínház román és angol nyelven feliratozott előadása május 10-én, 21 órakor az 5-ös stúdióban tekinthető meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr98000679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása