7óra7

Alföldi Róbert rendezi az István, a királyt a Szegedi Szabadtérin

Alföldi Róbert rendezi az István, a királyt a Szegedi Szabadtérin

2013. 07. 07. | 7óra7

Szörényi Levente és Bródy János rockoperája a szegedi Dóm téren 2013 augusztusában két alkalommal kerül színre, utána a Papp László Budapest Sportarénában is látható lesz az elmúlt harminc év egyik legjelentősebb kulturális produkciója.

Az előadásról tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón Rosta Mária producer elmondta, hogy az 1983-as városligeti ősbemutató kortárs előadás volt, ezt számtalan historizáló, nagyjelmezes változat követte. A 30. évfordulón vissza akarnak térni a kortárs megjelenítéshez. "Olyan alkotót kerestünk, aki pályája során klasszikus remekműveknek adott mai jelentést és rutinos operarendező, ezért kértük fel Alföldi Róbertet" - hangsúlyozta a producer.

Alföldi Róbert a Szegedi Szabadtéri Játékokon próbál

Szörényi Levente felidézte, hogy az 1983-as királydombi ősbemutató után először 1984-ben, a szegedi Dóm téren kelt életre az István, a király, majd 1985-ben a Nemzeti Színházban is bemutatták. A Nemzetiben többen is színre vitték, először Kerényi Imre, majd Iglódi István, aztán Szikora János.

Kesselyák Gergely karmester, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője elárulta, hogy hatvan tagú zenekarral adják elő az István a királyt, a szimfonikus zenészeket egy rockszekció egészíti ki 2013 augusztusában.

Alföldi Róbert úgy vélte, hogy művészi szempontból jó helyzet, ha egy rendező klasszikus művekkel dolgozhat. "A Bánk bántól Az ember tragédiáján át a Csárdáskirálynőig sikerült ilyen feladatokhoz jutnom. Az István, a király része lesz a sornak, véleményem szerint zenedrámaként működhet" - fogalmazott a rendező.

Hozzátette: nem az a dolga, hogy a művet záró "Veled uram, de nélküled" dilemmára választ adjon, hanem minden aktualizálás nélkül elgondolkoztassa a nézőt arról a kérdésről, hogy mi a nemzeti alapkérdés.

Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Nemzeti Színház igazgatója, Kesselyák Gergely karmester és a darab egyik szerzője, Szörényi Levente Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző beszélgetnek az István, a király című rockoperáról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Kárpátia étteremben 2012. október 1-jén.

Rosta Mária beszámolt arról, hogy az István, a király szegedi bemutatóját megelőzően a Pesti Magyar Színházban a Szörényi-Bródy szerzőpáros másik művét, a Kőműves Kelement mutatják be ugyancsak Alföldi Róbert rendezésében.

Őze Áron, a teátrum igazgatója szerint a Nemzeti Színház és a Pesti Magyar Színház művészei keverednek a két produkcióban. Mint rámutatott, az István, a királyt csak a szegedi előadások kedvéért vették le a repertoárról a Hevesi Sándor téren.

Alföldi Róbert elmondta, hogy az István, a királyban jól éneklő neves prózai színészek szerepelnek. A Kőműves Kelemen két szereplője biztos, Annát Tompos Kátya, a Krónikást Blaskó Péter játssza 2013 júniusában.

Az István, a királyon kívül a Szegedi Szabadtéri Játékok Jacobi Viktor Leányvásár című operettjét, egy operagálát, az Elfújta a szél című regény musicalváltozatát, valamint A Kung-fu legenda című akrobatikus táncszínházi előadást tűzi műsorára a 2013-as nyári szezonban. További részletek itt olvashatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr307999881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása