7óra7

50. jubileumi évad a Gyulai Várszínházban

50. jubileumi évad a Gyulai Várszínházban

2013. 07. 07. | 7óra7

1964. július 11-én harsant fel először a fanfárok hangja a vár fokán, hogy Erkel Ferenc szülővárosában a Hazám, hazám dallamával adjon jelt az első bemutató elkezdésére, amely Victor Hugo: Hernani című romantikus darabja volt Miszlay István rendezésében. 1990-től a mai napig tartóan széles műfaji kínálattal kulturális fesztivállá bővült a repertoár, amelyben az utóbbi években jelentős helyet foglalnak el a különböző fesztiválok, kiemelten a tíznapos nemzetközi Shakespeare Fesztivál. A kezdetektől mostanáig 440 drámát játszottak, ebből 150 színdarabot mutattak be premierként, amelyből 50 ősbemutató volt, túlnyomó többségében magyar szerzők műveiből. Nyaranta az utóbbi években áltagosan 25000 néző tekinti meg az előadásokat.

Az 50. ünnepi évadban szerepelnek klasszikus magyar drámák, korábbi évtizedekre utaló előadások, és az utóbbi évekre jellemző programok is. Az évad fővédnöke Balog Zoltán, a Nemzeti Erőforrások minisztere, védnöke Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere.

Az 50. évad, jelképe a római ötvenes szám az L, amely ünnepélyes megnyitóval kezdődik június 22-én szombaton este a várnál, amire minden érdeklődőt szeretettel várnak. A látványos megnyitó után megnézhetik Heltai Jenő: A néma levente című romantikus történelmi vígjátékát, amelyet 1966-ban láthattak Gyulán a nézők Latinovits Zoltán és Stefanik Irén főszereplésével. Idén a szolnoki Szigligeti Színház vendégjátékát tekinthetik meg a megnyitó vendégei Kautzky Armand és Molnár Nikolett főszereplésével.

Június 23-án 11 órától a Városháza dísztermében rendezik meg a Gyulai Várszínház félévszázada című konferenciát. Ekkor mutatják be a Várszínház történetét tartalmazó emlékkönyvet is. Este 50 évad címmel gálaestet tartanak a tószínpadon, ahol olyan művészek lépnek fel, akik az elmúlt évtizedekben művészeti díjat kaptak a Gyulai Várszínházban nyújtott kiemelkedő teljesítményükért. Az ünnepi évadban egy emlékkiállítás is nyílik július 19-én a Kamarateremben, azokból a dokumentumokból, amelyek az 1964-től tartó időszakot idézik meg.

A nemzeti, klasszikus magyar drámák közül Katona József: Bánk bán című művét június 24-én láthatják a várszínpadon a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vendégjátékában, Bocsárdi László rendezésében. A nemzeti drámáink közül az érdeklődők megtekinthetik ezen kívül Madách Imre: Az ember tragédiáját is Vidnyánszky Attila rendezésében a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában július 29-én. Színre kerül két klasszikus vígjáték, Petőfi Sándor: A helység kalapácsa és Arany János: A nagyidai cígányok című darabok is július 24-én és 25-én Gál Tamás díjazott előadásában.

Caligula helytartója - Nagypál Gábor, Fodor Tamás A Gyulán született zeneszerző, Erkel Ferenc operái kitüntetett helyet foglalnak el a Várszínház történetében. Az elmúlt évtizedekben Erkel összes operája bemutatásra került a Kolozsvári Magyar Operával együttműködve. Idén nemzeti operánkat, a Hunyadi Lászlót láthatják a kolozsváriak vendégjátékában a tószínpadon július 17-én. A Várszínház történetének egyik legnagyobb művészi és közönség sikere volt az 1978-ban bemutatott, határon túli szerző Székely János: Caligula helytartója című műve Harag György rendezésében, Lukács Sándor és Őze Lajos főszereplésével. Erre emlékezve ismét megnézetik a darabot augusztus 6-án a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Zsámbéki Színházi Bázis és a FÜGE produkciójában, Szikszai Rémusz rendezésében.

Négy új bemutatót tartanak a jubileumi évben a Gyulai Várszínházban. Egy ősbemutatót is láthatnak: tavaly szeptemberben Gyula Városa és a Gyulai Várszínház az 50. évfordulóra egy meghívásos drámapályázatot írt ki. A darab témája a gyulai vár 1566-os hősies védelme. Ezt a várat védték legtovább a törökök ellen Magyarországon, 9 hétig, végül mégis fel kellett adni, és a vár elesett. Ezt a drámai kort kellett megjelenítenie az új műnek. Három drámaírót kértek fel az új darab megírására: Nagy Andrást, Wodianer-Nemessuri Zoltánt és Zalán Tibort. A beérkezett pályaműveket a bírálóbizottság egyaránt alkalmasnak tartotta arra, hogy a közönség is megismerje. A színpadon ősbemutatóként Zalán Tibor: A fáklya kialszik című műve látható augusztus 2-án Csiszár Imre rendezésében. Nagy András: Véghely és Wodianer-Nemessuri Zoltán: Kegyelem című művét felolvasószínházi formában ismerhetik meg augusztus 3-án és 4-én. Az ősbemutató helye, a történelmi csata eredeti helyszíne lesz, a gyulai vár. A Várszínház második új bemutatójának címe Egy világhírű kisváros: Gyula – Krasznahorkai László írásain keresztül Krasznahorkai László Gyulán született és itt töltötte fiatal éveit, ebben a városban érték első, későbbi életét, munkásságát meghatározó élményei. A szerző az egyik legelismertebb magyar író itthon és külföldön. Háromszor terjesztették fel irodalmi Nobel-díjra. Művei ott sorakoznak a könyvespolcokon Európában, Amerikában, Kínában, Japánban és az egész világon. Írásaiból világsikert elért filmek készültek Tarr Béla rendezésében. A Gyulai Várszínház felkérésére a szerző válogatta ki írásaiból azokat a részeket, amelyek Gyulán játszódnak vagy a város és a lakói ihlették. Ezeken az írásokon keresztül kiderül, hogyan lett világhírűvé az alföldi kisváros, Gyula. A felolvasószínházi bemutató a Ladics-ház udvarán lesz július 30-án, a második előadás dátuma július 31.

A Várszínház harmadik bemutatójára a IX. Shakespeare Fesztiválon kerül sor július 5-én a várszínpadon. A bemutató darab rendezőjének a sepsiszentgyörgyi Bocsárdi Lászlót kérték fel, aki William Shakespeare legismertebb művét, a Hamletet állítja színpadra a Tamási Áron Színház társulatával. A Hamlet bemutatása minden korban az egyik legnagyobb művészi kihívás egy színház, a rendező és a színészek számára. Az egyik legnevesebb magyar rendező, aki a román UNITER-díjat is elnyerte, most Mátray Lászlóval a címszerepben állítja színre a klasszikus darabot. A Gyulai Várszínház és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház közös produkciójaként megvalósuló bemutató a jubileumi évad egyik legizgalmasabb vállalkozása.

A negyedik új bemutatóra augusztus 9-én kerül sor. A Beatles együttes a XX. század legnagyobb hatású zenekara volt, akiknek dalai ma is a legnépszerűbbek közé tartoznak. Miklós Tibor szövegíró elhatározta, hogy színpadra állítja a legendás együttes történetét, megidézve a legnépszerűbb dalokat. A Mágikus misztikus utazás Bors Őrmester Árvaszívek Klubjának zenekarával a Strawberry Fields-től a Penny Lane-ig a Beatles együttes dalaiból készült új produkció országos bemutatója augusztus 9-én lesz Gyulán, amelyet még egy előadás követ. A koncert fantázia főbb szerepeit népszerű énekesek alakítják: Puskás Peti, Kiss Ernő, Zentai András, Vecsei László, Szomor György, Dér Heni, Nagy Anikó, Pavletics Béla, Nagy Lóránt, Miklós Eponin. Az új bemutató a Gyulai Várszínház és a Rock Színház közös produkciójában valósul meg.

Gyulai Várszínház

A IX. Shakespeare Fesztiválra az új Hamlet bemutatón kívül világhírű produkciókat is meghívtak. Peter Brook, a neves színházi rendező lánya Irina Brook társulatával, a párizsi Compagnie Irina Brook-kal több nemzetközi fesztiválon aratott sikert Shakespeare: A vihar című darabjának feldolgozásával, amely tavaly nyáron a Salzburgi Fesztivál egyik meghívott színházi előadása volt. A francia társulatával előadott produkció igazi közönségdarab, ugyanis a Compagnie Irina Brook előadásában Shakespeare utolsó műve egy olasz pizzéria konyhájában játszódik, igazi olaszos temperamentummal, dalokkal, ruhákba bujtatott színészekkel. Az itt bukott főszakácsként megjelenő Prospero és társai valóságos cirkuszi hangulatot teremtenek az előadásban. A vihar július 10-én látható a fesztiválon, a várszínpadon.

Nagy nemzetközi sikert ért el az utóbbi években az a lengyel-angol társulat, akik egyedi hangvételükkel meghódították a fesztiválok közönségét. A Song of the Goat Theatre társulatot 1996-ban alapított Grzegorz Bral rendező és Anna Zubryczki színésznő. Évek alatt elérték, hogy a színház Európa egyik leginnovatívabb társulata lett. Előadásaikban nagyon fontos szerepe van a különleges színészi játék mellett a zenének, az éneknek, a ritmusnak. Mélyen átélt előadásmódjuk nagy hatással van a nézőkre. Gyulán a Lear dalai című produkciójukat mutatják be, amely Shakespeare drámáján alapul. A produkció premierje 2012. nyarán Edinburghban volt, ahol három fontos díjat is elnyertek.

Gyulai Várszínház A IX. Shakespeare Fesztiválon ezen kívül láthatnak egy összeállítást Shakespeare szövegeiből Színház az egész világ, színész benne minden férfi és nő címmel, amelyet Emil Boroghina román színész ad elő, aki egyébként a Craiovai Shakespeare Fesztivál művészeti vezetője. Két kontratenor Shakespeare szövegeire írt dalokat fog énekelni egy koncerten. A szonettek, szerelmes versek ihletett formában szólalnak meg a magyar Birta Gábor és az angol Nicholas Clapton előadásában, Balog József zongorakíséretében. Purcell, Liszt, Haydn, Schubert szerzeményei a zeneirodalom egy-egy gyöngyszemeként hangzanak el az esten. A W.H. együttes korábban már járt a gyulai fesztiválon, akik Shakespeare szonetteket és dalokat adtak elő első lemezükről. Most a megjelent második lemezüket hallhatjuk az idén nyáron a Márkos Albert vezette együttestől, a jazz, a kortárs zene, a modern zene, az ének sajátos műfajában előadott produkciójukban. Vendég lesz a kitűnő költő-műfordító Nádasdy Ádám, akivel a Shakespeare szövegek magyar nyelvre való átültetéséről beszélgetnek. A külföldi előadások mellett természetesen a legjobb hazai Shakespeare produkciókból is válogatunk. Lesznek kiegészítő programok: filmek, tánc, utcaszínház és gasztronómia is - Shakespeare konyhája címmel. A IX. Shakespeare Fesztivált július 4. és 15. között kerül megrendezésre különböző helyszíneken, naponta több programot kínálva.

A várszínházi nyári hét hetes programsor keretében az idén is megrendezésre kerülnek olyan fesztiválok, amelyek ünnepi válogatást adnak az adott műfajban. A XIV. Körös-völgyi sokadalom ebben az évben is látható lesz a vár előtt július 28. és 30. között. A dél-alföldi népművészeti fesztivál, kézműves vásár minden évben nagyon népszerű a nézők körében. Most is lesz kiállítás, népzene, néptánc, népi gyermekjátékok, vásári komédia, egyaránt örömet szervezve kicsiknek és nagyoknak. A VI. Irodalmi humorfesztiválon 11 neves író és költő olvassa fel vidám írásait július 16-án.

A július 20-i XXII. Gyulai Vár Jazz Fesztivál programja az idén is különlegesnek ígérkezik. A fesztivál sztárzenekara az USA-ból érkezik. Miles Davis a jazztörténet legnagyobb alakja volt, az ő zenéje hallható majd Gyulán az egykori zenésztársaiból alakult szupergrouptól Miles Smiles címen. Az együttes tagjai: Joey DeFrancesco, aki tíz éve a Hammond-orgona királya; Wallace Roney trombitás, aki Miles Davis egyetlen tanítványa volt; Omar Hakim, a világ egyik legjobb dobosa, a Weather Report korábbi tagja, Sting, a Dire Stairs egykori zenésztársa, aki két Davis lemezen is dobolt, Larry Coryell, aki már járt Gyulán, a 70-es évektől a jazz-rock gitározás egyik legnagyobb alakja, Rick Margitza, a magyar gyökerekkel rendelkező szakszofonos, aki a legnevesebb zenészekkel játszott együtt és Davis zenekarának is tagja volt; a basszusgitáros Ralphe Armstrong, aki a legendás Mahavishnu Orchestra tagjaként szerzett hírnevet. Fellép a fesztiválon a Berlinben élő gitárvirtuóz Snétberger Ferenc, aki akusztikus gitárjátékával mindig lenyűgözi hallgatóit. Hallhatják a fiatal jazz énekesnő Vörös Janka e-Series együttesét, amelyben fiatal zenészek a társai a tehetséges énekesnek. A fesztiválon ismét játszik az újjáalakult, mindig nagyszerű Gyulai Big Band Kepenyes Pál vezetésével.

Carmina Burana Július 21-én a VIII. Vár Blues Fesztiválon szintén neves muzsikusoknak tapsolhatnak. Chicagóból érkezik a gitárvirtuóz Eric „Guitar” Davis, aki nem csak a hangszere mestere, de kiválóan énekel is. Dinamikus koncertjét az Olaszországból érkező Luca Giordano Band kíséri, akik a legjobb itáliai blues zenekarnak számítanak. A magyar együttesek közül hallható lesz a kiváló blues gitáros, Fekete Jenő által vezetett Muddy Shoes zenekar, amelyben Nagy Szabolcs, a nagyszerű zongorista is játszik. Fellép az Európában nagyon népszerű, magyar Sonny And His Wild Cowes együttes, akik a 40-es, 50-es évek akusztikus blues, R&B zenéjét játsszák fergetegesen. A békés megyei színeket a Borsodi Blue Trió képviseli, amelyben három kiváló zenész Borsodi László, Pfeff Márton, Tímár Tamás ad ízelítőt abból, mi is a blues lényege.
A táncművészet műfajának egyik legkiválóbb hazai képviselője a Szegedi Kortárs Balett. Carmina Burana című táncjátékuk az együttes évek óta futó sikerdarabja. Carl Orff zenéje a XX. század egyik legnépszerűbb műve, erre koreografálta Juronics Tamás modern táncfantáziáját, amelyet július 19-én láthatnak a tószínpadon.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar most ünnepli 50 éves fennállását. Ez az együttes számtalanszor bejárta a világ legjelentősebb koncerttermeit, fellépett önállóan és szinte minden nagy muzsikussal, őket kisérve. A Rolla János művészeti vezető által irányított együttes az 50. évadát ünneplő Gyulai Várszínházban augusztus 8-án ad hangversenyt Brahms, Britten, Liszt, Mozart szerzeményeiből. Az est sztárszólistája, a világhírű operaénekesnő, Miklósa Erika lesz.

A Gyulai Várszínház 50. évadában természetesen idén is lesz kortárs dráma felolvasószínház, a gyerekeket mesedarabbal, A kiskakas gyémánt félkrajcárja című produkcióval várják a Békéscsabai Jókai Színház előadásában, a legkisebbek ismét láthatnak bábelőadásokat, lesznek utcaszínházi produkciók. Híres színészek és szakácsok fognak főzni a kedvenc ételeikből. És még sok más programmal várja az érdeklődőket az 50. évadban a Gyulai Várszínház.

>>> A Gyulai Várszínház műsora a 7óra7-en

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr727998973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása