7óra7

Zenthe Ferencre emlékeztek szülőföldjén

Zenthe Ferencre emlékeztek szülőföldjén

2013. 07. 06. | 7óra7

Zenthe Ferenc Kiemelte: a városnak sokat jelent, hogy bár csak kora gyermekkorát töltötte Zenthe Ferenc a ma már Salgótarjánhoz tartozó Salgóbányán, de mindig szívesen jött vissza. A polgármester szerint "Salgótarjánban Zenthe-kultusz van kialakulóban", öt éve ugyanis szobrot állítottak az elszármazott színésznek Salgóbányán, három éve egy rajongójától megkapták Zenthe Ferenc gipszbe öntött lábnyomát, s az idén a nógrádi geoparkkal közösen hozzáfognak a salgóbányai kaszinó renoválásához, ahol a felújítást követően Zenthe Ferenc tiszteletére emlékszobát rendeznek be.

Ott Zenthe-relikviákat mutatnának majd be, hosszú távon pedig egy színházi fesztivállal szeretne emléket állítani szülőföldje a nemzet színészének, ezt április 24., vagyis Zenthe Ferenc születésnapja környékén tartják majd évről évre - közölte Székyné Sztrémi Melinda.

A salgóbányai erdészház udvarán több mint száz résztvevővel tartottak emlékünnepséget, amelyen az egykori pályatárs és barát, Lőte Attila Jászai Mari-díjas színművész elevenítette fel a Zenthe Ferenccel közös élményeiket. Az MTI-nek Lőte Attila elmondta: Firinccel, ahogy a Madách Színházban Zenthét nevezték, két tucat premieren voltak közvetlen partnerek, színésztársa érdek nélküli barát tudott lenni, s olyan ember volt, aki a társulat életét mindig felvillanyozta.

A salgóbányai idei ünnepségen közreműködött a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház társulata, a műsort és a koszorúzást követően pedig Mecser Lajos mezei futó részvételével emlékfutást tartottak Zenthe Ferenc tiszteletére.

Zenthe Ferenc (1920-2006) a nemzet színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, Nógrád megye díszpolgára. Emlékezetes szerepe volt többek közt A Tenkes kapitányában alakított Eke Máté vagy a Szomszédok című teleregényben Taki bácsi, valamint a Jób lázadása című film főszerepe, amely számos hazai és nemzetközi filmes díjat megnyert. 1984-ben jelölték a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára, San Remóban nagydíjat, Fondiban fődíjat kapott, Cannes-ban pedig kiemelten méltatta a zsűri. Zenthe Ferencet filmszerepei mellett számos színpadi műben is láthatta a közönség, A színművész 2006. július 30-án hunyt el Budapesten. Születésnapja, április 24. egyben Salgótarjánban a róla elnevezett színház születésnapja.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr997998663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása