7óra7

Vitára hívja Fekete Györgyöt a FESZ-elnökség

Vitára hívja Fekete Györgyöt a FESZ-elnökség

2013. 07. 06. | 7óra7

A levél szövege a következő:

Tisztelt Fekete György!

Alulírottak, a Független Előadó-művészeti Szövetség elnöksége az alábbi nyílt levelünkkel fordulunk önhöz, és az ön által vezetett Magyar Művészeti Akadémiához.

Az újonnan kinevezett kulturális államtitkár, Halász János nyilatkozatai alapján úgy érzékeljük, hogy a Magyar Művészeti Akadémia a kulturális irányításban elsőrangú szerepet szerzett, befolyása ráadásul folyamatosan, nehezen átlátható módon növekszik. A FESZ számára kiemelten fontos a szakmaiság, a szakmai autonómia és a transzparencia biztosítása és ezen elvek elfogadtatása a kultúra egész területén.

Ennek okán, és tekintettel arra, hogy az MMA eddigi működése is számos kérdést, aggályt vet fel, és a kormányzati nyilatkozatok alapján már a közeljövőben köztestületük további erőteljes expanziója várható az állami kulturális forrásosztás és irányítás területén, nyílt vita megtartását kezdeményezzük.

Szándékaink szerint így egyenlő feltételek mellett, a nyilvánosság bevonásával, higgadtan és tárgyilagosan teremthetnénk lehetőséget a magyar közkulturális állapotok, és abban az MMA által betöltött szerep értékelésére. Ahogy azt ön korábbi nyilatkozataiban is jelezte: mind ön, mind az ön által vezetett szervezet nyitott a kritikák megtárgyalására. Éppen ezért arra kérjük, hogy a soron következő MMA közgyűlésen érdemi időkeretben biztosítson lehetőséget a FESZ delegáltjainak észrevételeink megfogalmazására, majd előre rögzített szabályok és feltételek mentén, nyílt vitában segítse a tisztánlátást a magyar kulturális finanszírozás jelenének és jövőjének megítélésben.

Kérjük továbbá, hogy amennyiben a tavaszi időszakban (május végéig) nincs már lehetőség rendes közgyűlés keretében teret adni a vitának, úgy tegye lehetővé egy külön rendezvény keretében – akár az MMA tagságának színe előtt, külön összehívva őket – ennek megtartását.

A vita részleteiről (szabályok, helyszín, vitapartner) külön egyeztetést javaslunk, ahol személyesen alakíthatjuk ki a lebonyolításra vonatkozó konszenzust.

FESZ Elnökség_

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr867998753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása